Skogens välfyllda skafferi

Skogens välfyllda skafferi

Det första som spontant dyker upp i mitt huvud är bilden av en paj med nyplockade blåbär och smörstekta kantareller. Men skogens skafferi har funnits sedan urminnes tider, och beroende på väder och vind finns det mera eller mindre att hämta ur skafferiet.

Våra förfäder har använt skafferiet enligt säsong genom att äta direkt ur skafferiet eller genom att samla och ta till vara inför vintern. Jag fortsätter som mina förfäder har gjort och plockar både bär och svamp, för att äta genast eller för att spara till den kommande vintern. Skogens skafferi rymmer dock inte enbart bär och svamp, i skafferiet finns också kött, såsom hjortdjur och fågel.

Bra för hälsan

Skogens skafferi förser oss med mat, närodlad och ren, som är bra för hälsan. Skafferiet i skogen ger oss emellertid inte enbart näringsrik mat. Jag går ut i skogen för att plocka kantareller, lite blåbär och för att se hur långt lingonen har mognat och hur årets tranbär mår. Förmodligen är det en dag då det är uppehåll och solen skiner. Jag tar med mig mina kärl, hoppar upp i cykelsadeln och cyklar mot skogen. Jag parkerar cykeln i skogsbrynet och traskar in i skogen, där jag vet att det kan finnas kantareller, blåbär, lingon och tranbär. Jag strövar en stund i den gamla skogen med stora, höga träd. Jag hör fåglarna sjunga. Sedan kommer jag ut på ett kalhygge som ligger i utkanten av en myr. Solen värmer och det doftar gott från myren. Efter några timmars strövande är jag tillbaka vid cykeln. Jag cyklar hem med mina skatter av bär och svamp och kanske någon fin torkad kvist. Väl hemma steker jag svamparna och bakar en blåbärspaj till efterrätt.

Vad gav mig skogens skafferi på den turen? Blåbär, kantareller, något lingon och information om tranbärsläget. Sedan fick jag motion genom att cykla och promenera. Jag fick frisk luft och fyllde på lagret med D-vitamin. Allt detta främjar den fysiska hälsan.

Fräsch och vaken

Men skogsturen gav mig ännu något mera. Att vistas i skogen påverkar det psykiska välbefinnandet på ett medvetet och omedvetet plan. Vistelsen påverkar dig även på ett själsligt plan. Att lyssna på fågelsången, trädens sus, att betrakta de olika färgerna och formerna, att känna doften av mossa och getpors, att smaka på vartannat blåbär man plockar, att känna solen som värmer på huden och ta tag i en grankvist då man hoppar över ett dike främjar det psykiska välbefinnande. Att sitta ner på en sten på ett kalhygge och fundera på saker som hänt de senaste dagarna, kanske saker som stressat. Eller att bara sitta och njuta, koppla av, unna sig en lugn stund mitt ute i skogen och att tänka på ingenting. Allt detta fyller på ditt energiförråd. På skogsturen fick jag sålunda också klarare tankar och en lugnare själ. På vissa bastutermometrar står det: ”In går du blek och naken, ut kommer du fräsch och vaken.” Det är nästan så att det borde finnas en sådan skylt även vid skogsbrynet!

Man kan se skogen som ett fysiskt, psykiskt och själsligt skafferi. Vilken enorm resurs! Förhoppningsvis kommer skogen som skafferi att finnas kvar en lång tid framöver, för vi behöver den som motvikt till vår stressiga vardag.

Text: Ghita Bodman

Se alla artiklar