Så tar du hand om dina köksredskap

Så tar du hand om dina köksredskap

Det lönar sig att omsorgsfullt välja köksredskap i olika material och att ta väl hand om dem, så de håller i många år framöver.

Tänk smart genom att välja bra och säkra material för köksredskapen. Varor i plast är förmånliga och viktmässigt lätta att hantera, men blir också lätt slitna, repiga och missfärgade. 

Nackdelen med plast är att den tillverkas av olja. Plasten reagerar med sura, feta och varma livsmedel, och skadliga ämnen kan då avges från plasten till maten. Plasten avger också mikroplaster då den slits, vilka sedan oavsiktligt hamnar i maten och i inomhusluften. 

Bättre material i köket är därför trä, rostfritt stål, glas, porslin och haklappar i tyg för de minsta i familjen. Redskap i trä och rostfritt stål tål värme bättre än plast. För skärbrädan är det ändamålsenligt att satsa på trä. För skålar och köksredskap är det lämpligt med rostfritt stål.

Rengöring och förvaring

Gör det till en rutin att ta hand om redskapen i köket. Genom att rengöra dem grundligt, förvara dem rätt och sköta om dem, exempelvis genom att vässa knivar och olja in skärbrädet, håller redskapen längre. 

En bra rutin är att vässa knivarna en gång i månaden, då blir matlagningen lättare och roligare. Speciellt när du filear fisk och skär kött är det viktigt med en vass kniv. Du kan välja att investera i en bra knivvässare, men det går också att vässa kniven mot en diskbänk av rostfritt stål. Skomakare kan även erbjuda professionell slipning av knivar. Knivar håller sig vassa längre om du förvarar dem i en rymlig låda eller i ett knivställ och diskar dem för hand. Maskintvätt sliter även på knivskaft i trä eller plast.

Rengör ett träskärbräde efter varje användning. Diska lätt med utspätt diskmedel, skölj väl och låt lufttorka, alternativt torka av med en ren kökshandduk. Diska inte träredskap eller träskärbräden i maskin. I maskinen suger de åt sig av maskindiskmedlet som sedan blir kvar i träet. 

Använd citron och salt för att grovrengöra skärbräden i trä.
Använd citron och salt för att grovrengöra skärbräden i trä.

Ojämn och repig yta

Med jämna mellanrum är det bra att göra en grovrengöring av köksredskapen i trä. Ifall ytan är mycket ojämn och repig kan du börja med att jämna det yttersta lagret med sandpapper. Borsta sedan bort slipdammet, skölj av redskapet och låt det torka väl.

För att rengöra träredskap behöver du en halv citron och grovt salt. Doppa citronhalvan i grovt salt och skrubba skärbrädet eller stekspaden i trä med den. Skölj redskapet med vatten och torka av med en ren kökshandduk. Låt redskapet lufttorka någon timme eller till följande dag. Ifall du oljar in redskapet för tidigt stannar fukten kvar i träet.

Använd rybsolja eller linolja då du oljar in träet. Du kan pensla på oljan med en vanlig ren bakpensel. Ett skärbräde kan suga i sig rätt mycket olja, medan en träslev eller stekspade behöver en mindre mängd. Låt oljan sugas in i träet och upprepa behandlingen någon timme senare eller följande dag. Torka av ytan med hushållspapper när träet inte längre suger åt sig mer olja, nu är redskapet åter redo att användas.


---------------------------------------------------------------------------------------

Blev det gröt över från frukosten? Släng ihop ett lättlagat bröd eller stek upp gröten till kvällsmålet för en helt ny rätt. 

Snabb havrerieska

(4 bröd)

3–4 dl överbliven gröt
2 dl havreflingor
1 dl vetemjöl
1 krm bakpulver

Gör så här:

  1. Rör ner havreflingor, vetemjöl och bakpulver i gröten.
  2. Dela degen i fyra bitar och tryck ut fyra runda bröd (cirka 1–2 cm tjocka) per plåt. Strö vetemjöl över degen så är det lättare att platta ut den. Grädda i 250 graders ugn i cirka 12–15 minuter tills bröden börjar få lite färg. Servera rieskorna varma med smör.

MARTHATIPS! Du kan också platta ut hela degen på en plåt och skära ut rutor efter att brödet har gräddats.


Se alla artiklar