Roosa Mikkola: "Är du en resurs för Östersjön?"

Roosa Mikkola: "Är du en resurs för Östersjön?"

I skrivande stund lever vi i slutet av april, men jag är med hjärtat i juni, precis som du, bästa läsare.

Det som jag gillar bäst med Finland är de fyra olika årstiderna som jag lärde mig uppskatta då jag bodde i Tyskland och Brasilien, där skarpt avgränsade årstider inte existerar. Fastän jag ser havet hela året, och uppskattar det oavsett årstid, är mina flesta minnen och förväntningar inför sommaren kopplade till havet.

Det blir varmare och allt fler personer hittar till stränderna och havet. Senast nu är det dags att fundera på din egen relation till havet – är du en resurs eller tär du på resurserna?

På Marthaförbundets årsmöte i slutet av april fick förhoppningsvis många av de ivriga deltagarna en kickstart till tankearbetet för hur man kan vara en resurs för Östersjön. Det talades även om beredskap och hur Martha finns där för alla. Men finns Martha – och du – där för Östersjön? Med Östersjön avser jag allt som finns mellan de danska sunden och Torneå. Hela Marthafinland påverkar och har Östersjön som sitt närmsta hav. Martha påverkar havet generationsöverskridande, på samma sätt som varje finländare gör.

Små och stora val

Hur ser just ditt Östersjöavtryck ut? Vad lär du dina närmaste och käraste? Är du en förebild? Små val i vardagen påverkar havet och på sommaren blir dessa val ännu tydligare och oftast också mer konkreta. Vissa nöjer sig inte med små val i vardagen, utan vill göra något stort. Följ gärna med och understöd Gustav Kvikant, som under sommaren ska simma från Stockholm till Helsingfors för att samla in medel för Östersjön. Mer om Gustavs simäventyr kan du läsa i tidskriften Marthas sommarnummer.

Den sista torsdagen i augusti är det återigen dags för Östersjödagen, allas vår gemensamma dag då vi firar och uppmärksammar vårt gemensamma hav och dess kulturarv. Flera marthaföreningar har redan anmält sitt intresse för att på sitt eget sätt delta i festligheterna, vilket gläder mig oerhört. Martha bryr sig om Östersjön och vill att kommande generationer ska få njuta av ett välmående hav.

Jag utmanar de föreningar som ännu inte har planerat aktiviteter som tangerar vårt gemensamma hav att visa att de bryr sig. Det är bara att ta till telefonen eller skicka mig ett mejl till e-postadressen roosa.mikkola@martha.fi, så hjälper jag till med när och hur. Jag finns här för marthorna, precis som havet finns här för oss alla

Se alla artiklar