Röda linjen, dag 1

Hur putsar man koppar och mässing ekologiskt och enkelt?

  • Ett enkelt sätt är att ta en citronhalva som man strör salt över. Gnid in föremålet som återfår sin forna glans. Ett effektivt putsmedel får man också genom att blanda lika delar vetemjöl, salt och ättika. Putsa och diska i hett vatten, skölj och torka.

Ja hittade en minst 1/2 år gammal mandelmassa (efter bäst före datum) oöppnad och förvarad i kylskåp. Kan man ännu äta den? Den verkar ju mjuk och fin....

  • Risk finns att den härsknat. Öppna och smaka. Om det inte går att äta så kan du alltid laga marsipangrisar till dekoration!

Jag efterlyser ett vegetariskt "köttalternativ" som någon från den äldre generationen och kan tänka sig att äta (mormor gillar ju inte direkt en quinoasallad till jul). Den glutenfria mor behöver också något sött till efterrätt, och glutenfria pepparkakor (samt julstjärnor) har det blivit rätt mycket av i december redan. För diabetikern behövs ett sockerfritt efterrättsalternativ likaså.

  • Kan ni tänka er rotsaktbiffar, rivna rödbetor och selleri som steks i smör? Eller linsbullar, receptet hittar du här. Extra juliga blir linsbullarna med en gnutta kryddpeppar och kanel. En annan ganska rolig maträtt är ”rotsaksskinkan”, receptet finns här. Dekorera gärna serveringsfatet med plommon och ärtor. Kunde desserten bestå av färska frukter? Eller frostade tranbär? Syrliga bär och en varm tjinuskisås är en ljuvlig avrundning på julmiddagen.

Måste man djupfrysa gravad fisk, och skall man isåfall göra det före eller efter att man gravat den? Är det bättre att använda inhemsk forell eller norsk lax?

  • Havsfisken behöver inte frysas före gravningen. Inhemsk forell eller norsk lax har ju båda sina nackdelar. Miljöpåverkan är stor i båda fallen.

Jag undrar om det går att använda speltvetemjöl i stället för vitt vetemjöl
i Marthalimpan.

  • Det går att helt byta ut vetemjölet om man vill undvika det, använd i så fall speltsikt. Jag brukar själv ta 5 dl grovt speltmjöl och 6–7 dl vetemjöl. Då blir limpan som bäst i mitt tycke.

Kan man frysa julens kålrotslåda, lika som potatislåda, ogräddad utan att smaken eller konsistensen ändras?

  • Det går riktigt bra. Betydligt fiffigare än att först grädda, sedan frysa och igen grädda.

Och slutligen en inte så julig fråga, men likväl något som kan vara bra att veta: Hur får jag bort spylukt från bilen?

  • Som till så mycket annat så brukar ättika hjälpa här också. Ställ en skål med ättika i bilen. Några nejlikor (krydda) till så fräschas luften upp.

Röda linjen är öppen till och med onsdag kl. 15. Fortsätt höra av er via mail, telefon (010 279 7279) eller på facebook.

Se alla artiklar