Rätt puls gör gott

Rätt puls gör gott

Överläkaren Ane Marie Thulstrup vid Århus Universitetssjukhus uppmanar oss kvinnor att slappa mer. Att vi skulle ge oss tid att lägga oss på soffan då vi kommer hem från arbetet. Tio minuters avkoppling varje dag. Men varför är det i praktiken så svårt?

Vid Marthaförbundets höstmöte ställdes frågan: ”Vad betyder rätt puls?” då det i verksamhetsplanen står att vi fortsättningsvis ska ha rätt puls och vara föregångare för en hållbar livsstil. I skrivande stund, när vi står inför additionsstressens (jämförelsestressens) höjdpunkt, julen, är det kanske bra att ta sig en funderare kring just den egna pulsen.

Jag ser additionsstressarna överallt: på morgonen i bussen, på gymmet, i butikskön. Vi jämför oss och våra vanor med andra, känner oss otillräckliga, och tar sikte på att vara minst lika bra som alla andra. Problemet är att vi ska vara minst lika bra som vännen, grannen och kollegan tillsammans. Hjärnan adderar topprestationer från hela vår omgivning, och plötsligt blir det en strävan som inte bara är onödig, utan också omänsklig.

Det är dags att stanna upp och låta julen och lugnet infinna sig utan stress. Det är dags att förälska sig i livet, som hemmafrun Shirley Valentine sade i teaterföreställningen vid höstmötet, och glädjas över det enkla i vardagen. Unna dig tid i soffan, något gott att äta och tid att bara vara i den stund du befinner dig i just nu. Och unna dig själv tio minuter avkoppling varje dag. Också under hela år 2016.

Från oss alla, till er alla: Ett stort tack för år 2015! Ha en skön och avkopplande jul samt ett riktigt gott nytt Marthaår!

Frida Nylund,
tf. verksamhetsledare
Se alla artiklar