Printa ut: Barnens budgetblad

Printa ut: Barnens budgetblad

Marthas veckoplan är ett roligt och lärorikt verktyg att använda tillsammans med barnen. Genom att planera hela veckor får vi en överblick på helheten, och vet vad som händer både i frågan om program och hur vi ekonomiskt ska handla

Marthas veckoplan är ett roligt och lärorikt verktyg att använda tillsammans med barnen. Genom att planera hela veckor får vi en överblick på helheten, och vet vad som händer både i frågan om program och hur vi ekonomiskt ska handla.

Marthas veckoplan tog vi fram för att underlätta vardagen. Planen kan användas från tidig ålder, det är bara att välja vilka rutor ni fyller i och hur mycket ni vill fundera på i ert hem. Om ni gör planen tillsammans - var aktiva och fundera tillsammans!

Högerklicka för bilderna för att spara och printa!

SÅ HÄR FUNKAR DET

  • Gör planen tillsammans, alltid innan veckan börjar till exempel under söndagen. Fundera tillsammans på hur vädret kommer vara (påverkar det våra aktiviteter?), vem man har som sällskap under dagen och ifall några aktiviteter är inplanerade, t.ex. hobbyn.
  • Fundera på maten - vad ska vi äta och när? Bestäm tillsammans och skriv in, och gör sedan en butiks-lista på det som behövs. Kom ihåg att titta i skafferiet - vad kan ni använda därifrån?
  • Barn kan från ung ålder hjälpa till hemma med små sysslor: föra ut skräp, städa undan leksaker, sätta disken i diskmaskinen osv. Om man vill, kan man belöna barnet efter varje utförd syssla genom en symbolisk lön i slutet av veckan. Lönen kan vara pengar, eller också en glass på stranden under helgen. Kom överens på förhand, vad belöningen är.
  • Efter varje dag, till exempel efter middagen, kan ni tillsammans ta fram planen och fundera ifall några inköp blivit gjorda. Kvar att använda är veckopengen + eventuell lön för hussysslor eller andra små bidrag, minus vad de har spenderat. Genom att följa upp varje dag, vet vi hur mycket de har kvar till nästa dag.
  • I slutet av veckan kan vi räkna ihop vilka pengar som finns kvar som flyttas över till följande vecka, och som plussas ihop med veckopengen i "pengar att spendera"-rutan.
  • Om ni vill, kan ni som komplement använda en burk hemma som spargris. Sätt upp ett sparmål, t.ex. en ny sak, och skriv på hur många euro den kostar. Sen kan man efter varje vecka välja att istället för att använda pengarna som blir över följande vecka, lägga dem i sparburken.

Frågor eller funderingar? Hör av dig till ekonomi@martha.fi eller hushall@martha.fi - vi hjälper gärna!

Se alla artiklar