Pressmeddelande: Svinnkampen drar ut på turné

Pressmeddelande: Svinnkampen drar ut på turné

– Vi konsumenter har möjlighet att påverka, både matsvinnet i hemhushållen och i butikerna. Välj mjölken som närmar sig bäst före-datum, köttet som närmar sig sista användningsdag och de bruna bananerna, i stället för att välja produkten längst bak i hyllan eller de omogna bananerna, säger Svinnkampens projektledare Elisabeth Eriksson.
Här krävs en attitydförändring i hemmen. En av orsakerna till att mat slängs i butikerna är att den närmar sig sitt bäst före-datum. Om maten har förvarats rätt, blir den inte otjänlig efter att bäst före-märkningen har passerat, den kan fortfarande vara fullt ätbar – och ska ätas, inte slängas!

– Ta reda på vilken hållbarhet maten har, våga köpa mat med kort hållbarhet och använd den så fort som möjligt. Och tänk på att ju mer du köper hem och förvarar i kylskåpet, desto mer slänger du, säger Eriksson.

KOM OCH DISKUTERA MATSVINN PÅ FÖLJANDE STÄLLEN:
15.3 K-Citymarket Stenhaga
, Vasa, kl. 14–18
23.3 S-Market i Ingå, kl. 14–18
1.4 K-Market i Nagu, kl. 14–18
8.4 Reko Liljendal, Café Liljas parkering, kl. 17.30–18.15www.svinnkampen.fi

För mera information om Svinnkampen, kontakta Anita Storm, ekologirådgivare, anita@martha.fi, 044 735 4975. Behöver du pressbilder, kontakta Karin Lindroos, informatör, karin@martha.fi, 050 361 6081

Se alla artiklar