Prata pengar-podden: Rosor och bubbel till examen!

Prata pengar-podden: Rosor och bubbel till examen!

I Prata pengar-poddens andra avsnitt för säsongen tar sig Matilda och Katharina an den stora gåvofrågan: Vad är en bra och vad är en mindre bra examensgåva?

I avsnittet diskuteras olika typer av gåvor från både gåvogivarens och gåvotagarens perspektiv. Som vanligt, kryddas avsnittet med personliga exempel och tankegångar. Kakspadar, Mumin-muggar, silverljusstakar, smycken och påslakan är några exempel på gåvor som diskuteras.


Ekonomirådgivarnas tre bästa gåvotips åt en nyutexaminerad:

1. Mössan. De flesta examen har idag någon sorts mössa, och vilken trevlig tradition det kan bli av att ge den åt barnbarnet eller gudbarnet på den stora dagen.

2. En bra bok. Kanske inom ämnet examinanden har eller kommer börja studera, en med livstips eller ett uppslagsverk. Marthas vardagstips slår vi ett extra slag för.

3. En ros och en flaska bubbel. Ofta en billigare gåva än att ge en direkt summa pengar, men som visar på tanke och ofta uppskattas högt.

Pengar då, ska vi ge det i gåva?
Att ge pengar i ett kuvert diskuteras även i avsnittet, och även om både Matilda och Katharina minns att de fick pengar till sin examen, kan de inte säga exakt vad pengarna gick till. Detta är fallgropen med att ge pengar, och kan undvikas med några enkla knep: skriv på kortet ett konkret användningsområde för summan, ge presentkort eller ge pengarna när det är aktuellt att köpa något. Exempelvis kan hobbyn, så som gymkort eller kurser kosta mycket för en studerande-ekonomi, och att meddela att examinanden kan använda pengarna till det gör summan enkel att styra.

Vill man ge placeringar, är ekonomirådgivarnas tips att man ger summan för placeringen framom placeringen i sig: låt examinanden själv utföra köpet och själv bestämma i vilken form, eller på vilken bank, placeringen finns. Som gåvogivare kanske du till och med kan ge av din tid att lära examinanden hur hen investerar i sin första placering?

Tänk extra noga igenom köp av följande gåvor:

1. Smycken. Som gåvogivare kan det vara svårt att veta exakt vilken stil och storlek smycket ska ha. Smycket behöver vara en fullträff för att lyckas!

2. Print och tryck. Även om du som gåvogivare gillar färg och form, är det inte sagt att mottagaren uppskattar samma färgsprakande inredning. Välj hellre neutrala färger, och glöm bort påståendet om “pojk- och flickfärger”.

3. Ingraveringar. Kan givetvis vara uppskattat i stunden, men vasen med examensdagen ingraverad blir snabbt föråldrat just på grund av ingraveringen. Därtill omfattas produkter med ingraveringar inte av bytesrätten.

Ett personligt tack är ofta värt mer än ett tack-kort.

När examensdagen är över, vill vi påminna alla som får gåvor att även tacka för dem. De klassiska tack-korten kan delas ut, men vi vill slå ett slag för personliga meddelanden eller telefonsamtal där man tackar för gåvan i efterhand.

Har du ännu idétorka? Här kommer några sista snabba tips!

I marthashoppen hittar du böckerna Marthas vardagstips och En euro i taget. Båda böckerna är gåvor som mottagaren förhoppningsvis har med sig hela livet! Här nedan har vi även sammanställt en lista på saker som man behöver i sitt första hem. Vid flytt hemifrån är det mycket som ska införskaffas, och att kunna strecka av en sak ur listan är väl bra? Om inte annat kanske listan kan fungera som en tankeställare för både gåvogivare och examinanden, för mycket av det vi behöver i vårt liv, finns ju faktiskt redan bland oss!


Prata pengar-podden kan du lyssna på gratis via SoundCloud eller Spotify.

Se alla artiklar