Prata om pengar!

Prata om pengar!

Marthaförbundet och projektet En euro i taget deltar i podcasten Äta sova spara! Ett nytt avsnitt publiceras varje måndag, avsnitten hittas i Marthaförbundets Soundcloud och på övriga platser där poddar finns. I det första avsnittet diskuterar Ronja och Ida från Äta sova spara-podden tillsammans med Marina från Marthaförbundet om vikten av att prata om pengar.

Alla har ett förhållande till pengar, oavsett om vi vill det eller inte. När man tänker på pengar kan ord som trygghet, frihet, möjligheter, ångest eller stress dyka upp. I podden diskuteras kring hur viktigt det är att ha någon att prata med kring pengar. Sociala medier har gett oss flera nya kanaler för att hitta någon att prata med kring ekonomi och i poddstudion håller alla med om att det också har blivit mera socialt accepterat och vanligt att prata om pengar under de senaste åren.

– Att prata om pengar är som en muskel, man behöver träna för att bli bra på det! Det menar Ronja, som tycker att när det kommer till pengar och ekonomi så känner vi lätt skam över att vi inte är bättre på det. När det det kommer till sport däremot så förstår vi hur viktigt det är att träna upp sina förmågor. Varför skulle ekonomi vara annorlunda?

– Att prata om pengar är som en muskel, man behöver träna för att bli bra på det!

Också Marina tycker om att prata i sportmetaforer och berättar att hon brukar motivera namnet En euro i taget med en sportmetafor:

– Är du inte en van löpare kan du inte sikta på springa maraton om tre månader. Du kommer att skada dig, eller misslyckas och vi tycker inte om att misslyckas. Sätt hellre upp en realistisk målsättning. Samma sak gäller med din ekonomi: det mest hållbara sättet att förbättra ekonomin är En euro i taget.

I det första avsnittet diskuteras också vad man själv skulle ha velat lära sig i skolan. Det som lyfts upp är ränta på ränta-effekten, skillnaden på att äga och hyra sitt eget boende och vad man får i lön inom olika yrken. Det diskuteras också vad som ens är en vanlig lön. Hur mycket tjänar finländarna, och vem jämför vi oss med? Varför jämför vi oss ens?

Till sist diskuteras också hur man ska tänka om man känner att det ännu är en lång väg tills man kan fundera på sparande och till och med placerande. Vad kan vi ge för råd till dem som oroar sig över sin ekonomi och känner att pengarna aldrig räcker till?

– Det är viktigt att öppna dörren för att här är det okej att prata om ekonomi. Ju snabbare du tar tag i din situation och tar in nya kunskaper desto snabbare kan du få en tryggare och mera stressfri vardag, hälsar Ronja och lyfter fram den här poddsäsongen som en del av processen att ta tag i sin ekonomi.

– I nästa avsnitt av podden kommer Mia att vara med och berätta mera om hur man planerar sin ekonomi, det vill säga det blir budgetering. Att budgetera är ett av de första stegen på vägen för att förbättra sin ekonomi, tipsar Marina.

Avsnitt 1: Prata om pengar

I detta avsnitt diskuterar Ronja och Ida från Äta sova spara-podden tillsammans med Marina från Marthaförbundet om vikten av att prata om pengar. Att prata om pengar är som en muskel, man behöver träna för att bli bra på det!

Nästa poddavsnitt publiceras 18.1.2021.

Foto: Studio Pieni / Lotta Åberg

Se alla artiklar