Planering + Avkoppling – Stress = Lyckad semester

Planering + Avkoppling – Stress = Lyckad semester

Statistiskt sett ökar vår konsumtion under sommarmånaderna. Vi köper inte bara mera grillkorv och glass, utan lägger också en del pengar på att resa både utomlands och inom Finland. En del av budgeten går också till att äta ute. Enligt siffrorna från förra sommaren var en genomsnittlig semesterbudget för en finländare 1 380 euro. En småbarnsfamiljs semesterbudget gick på 1 520 euro. Det här är mycket pengar, och många kanske inte har möjligheten att lägga ut så mycket pengar på sin semester. Därför är det viktigt att i god tid fundera på vad vi vill ha ut av vår semester, hur mycket vi är redo att betala under vår semester och hur vi ska finansiera det hela. Vi måste ta ståndpunkt till vår konsumtion och lära oss prioritera.

Jag förespråkar ofta att vi måste prata öppnare om pengar, och penninganvändningen under sommaren är inte ett undantag. Vi får det betydligt trevligare ifall vi öppet uttalar för personerna som vi ska fira semestern med vilka behov och önskemål vi har, samt hur mycket pengar vi är beredda att lägga ut under semestern. Outtalade önskemål leder oftast bara till besvikelse, missförstånd och gräl.

För att underlätta i semesterplanerandet kan du ta hjälp av vår checklista nedan. Men planeringen är såklart inte den enda betydande variabeln i ekvationen för en lyckad sommar. Vi måste också kunna koppla av och njuta av stunden utan att stressa för att vi borde resa eller konsumera. Allt behöver inte kosta stora pengar för att vara roligt och minnesvärt, tvärtom. Ibland är en liten picknick i parken eller en cykeltur till grannstaden lika minnesvärda som paketresan till Grekland. Åk till stranden, plocka jordgubbar, besök grannstaden, gå på picknick, sätt ett tema för dagen … Använd din fantasi! Det här ska bli en lyckad sommar!


Wägar vägleder

CHECKLISTAN INFÖR SOMMARLOVET

Diskutera med personerna du ska fira semester med

  • Sätt er ner och planera. Diskutera vad ni har för förväntningar, vad ni vill göra och vad er budget är.
  • Då alla är överens och alla fått säga sin åsikt om semestern, är det också lättare att planera.

Planera hur du finansierar din semester

  • Semesterpeng, sparpengar eller kredit brukar vara de vanligaste sätten för finländare att finansiera sina semestrar.
  • Om du planerar att åka längre bort och behöver en större resekassa kan det löna sig att börja spara inför semestern i god tid. Det känns betydligt snällare för plånboken att lägga undan semesterpengar an efter, istället för att plötsligt betala 1 300 euro.
  • Det lönar sig sällan att finansiera sina resor med kredit, betalningsdagen kommer förr eller senare. Kreditkort kan absolut användas för att beställa flygresor för att få en extra försäkring om flygbolaget skulle gå i konkurs, men det lönar sig att betala bort krediten innan den börjar samla ränta.
  • Då du reser utomlands lönar det sig att kolla om du kan använda betalkort i området, vilka möjligheter det finns att lyfta kontanter samt vad det kostar att växla kontanter. Då är det lättar för dig att planera hur mycket kontanter du ska ta med dig.
  • Se till att aldrig vara beroende av endast ett betalmedel - om ett inte fungerar har du ett annat att ta till. Du kan exempelvis ha med dig både betalkort och kontanter.

Betalningsfria månader på kreditkort?

  • Bankerna erbjuder ofta i samband med kreditkort betalningsfria månader på krediträkningen. Det här innebär att du under valda månader är befriad från att betala krediträkningen.
  • Kom ihåg att trots att du inte behöver betala räkningen en viss månad samlas det ändå ränta på den totala summan, vilket ökar kostnaden på din kredit.

Planera hur du betalar räkningarna

  • Lista upp vilka räkningar som kommer att ha förfallodag under din semester.
  • Oberoende om du sköter dina räkningar som e-faktura, direktdebiteringen eller betalar manuellt, är det viktigt att du har koll på förfallodagarna och att det finns täckning på kontot på förfallodagen. Avgifterna som uppstår då företagen skickar betalningspåminnelser kan du använda på jordgubbar och glass!
  • Trots semestern kan det ibland löna sig att logga in i nätbanken och kolla att allt stämmer på kontot.

Kolla upp dina försäkringar

  • Kolla med försäkringbolaget att alla du reser med är försäkrade och att du har reseförsäkringskortet lätt tillgängligt under hela resan.
  • Red ut vilka sjukhus ditt försäkringsbolag samarbetar med i området dit du reser. Försäkringsbolagen brukar ha sjukhusen listade på sina hemsidor. Om det skulle hända en olycka, kan det underlätta situationen om du färdigt vet vart du ska vända dig.
  • Red ut vad din försäkring täcker. Speciellt om du är gravid är det viktigt att du har koll på veckorna som försäkringen täcker om det skulle uppstå komplikationer eller förlossningen skulle komma igång för tidigt.

FPA:s europeiska sjukförsäkringskort

  • Förutom försäkringen rekommenderar vi att du beställer det europeiska sjukvårdskortet som FPA erbjuder kostnadsfritt för alla som är sjukförsäkrade i Finland.
  • Med kortet påvisar du att du har rätt till sjukvård i EU-, EES-länderna och Schweiz till samma kostnad som de som bor i landet.
  • Ha alltid med dig kortet då du vistas i ett EU- eller EES-land eller Schweiz. Utan kort kan du själv vara tvungen att betala hela kostnaden för vården. FPA betalar summan till dig, men du måste göra en skild ansökan, vilket också tar tid.

Varför ska du ha både reseförsäkring och det europeiska sjukvårdskortet?

  • Europeiska sjukvårdskortet täcker inte vård utanför Schweiz, EU- eller EES-länderna.
  • Reseförsäkringen berättigar dig till vård på privata sjukhus medan europeiska sjukvårdskortet berättigar till vård inom den offentliga sjukvården.
  • Småorter utomlands kanske inte har privata sjukhus eller hälsocentraler, då behövs europeiska sjukvårdskortet för att bevisa att du är berättigad till vård inom den offentliga sektorn.
  • Allvarligare olyckor, astmaanfall och arytmi behandlas oftast inom den offentliga sektorn.
  • Med europeiska sjukvårdskortet får man också vård i samband med en långvarig sjukdom, graviditet eller förlossning, vilket inte nödvändigtvis är fallet med reseförsäkringen.

Missa inte podden om semester, pengar och konsumtion. Finns på Soundcloud och i Podcaster-appen.

Källor
Se alla artiklar