Ordna en digital klädbytardag den 14 november 2020

Ordna en digital klädbytardag den 14 november 2020

Vill er förening, er krets eller ert distrikt arrangera en digital klädbytardag den 14 november? Vi ger några tips på vad ni ska tänka på.

Tänk på detta om ni ordnar en digital klädbytardag 

  • Bestäm på vilken plattform  klädbytardagen ska ordnas. Om ni redan har en Facebook-grupp för er egen krets eller förening kan ni ordna den digitala klädbytardagen inom gruppen. Ett annat alternativ är att skapa en Facebook-grupp enbart för den digitala klädbytardagen. Facebooks instruktioner för att skapa en Facebook-grupp
  • Kom överens om när och hur länge klädbytet pågår. Om ni inte har möjlighet att ordna en klädbytardag 14 november går det förstås bra att ordna evenemanget en annan dag.
  • Kom överens var bilderna laddas upp (i särskilda mappar eller i flödet), vilken information som ska skrivas ut om plagget (till exempel storlek och skick) och hur man ska göra för att reservera ett plagg. Fundera också på hur och var plaggen byter ägare.
  • Fundera på vilken nisch klädbytardagen har. Finns där kläder, accessoarer och hemtextilier för alla, eller fokuserar ni exempelvis endast på barnkläder?
  • Om ni vill kan ni ladda ner marknadsföringsmaterial för ert evenemang i form av banners för sociala medier här nedan.

Sedan 2013 arrangerar Marthaförbundet årligen Den nationella klädbytardagen, i år den 14 november. Målet med dagen är att genom klädbyten runt om i landet, arrangerade av marthaföreningar, -kretsar och -distrikt, sätta kläder i rotation, och samtidigt uppmärksamma problemet med textilavfall. Dagen instiftades i samband med projektet Garderoben.

Marknadsföringsmaterial för sociala medier

Andra sätt att återvinna gamla kläder

Har du en hög avlagda jeans efter att ha rensat garderoben? Denim är ett ypperligt material att återvinna för att skapa slitstarka vardagsprylar.

Sex smarta saker du kan skapa av gamla jeans

Läs också detta: 

Marthas inspirationspaket: Hållbart klädtänk

Vem syr dina plagg?

Materiallära

Se alla artiklar