Odlingstips i april: Så köldtåliga bladgrönsaker för tidig skörd

Odlingstips i april: Så köldtåliga bladgrönsaker för tidig skörd

Att skörda de allra första bladen på våren och försommaren är oftast de godaste. Nu kan du så köldtåliga bladgrönsaker som trivs bäst i svalare väder, till exempel spenat, tatsoi (asiatisk kål), grönkål, salladssenap och machesallat. Också dill passar bra att så redan nu.

Fyll en balja, en bred kruka eller ett odlingstråg med ett 10–20 cm djupt jordlager. Strö ut frön gruppvis på jorden och täck med ett tunt lager jord ovanpå. Fukta jorden försiktigt eller täck jorden med snö ifall det finns, så får snön ge fukt till jorden vartefter den smälter. 

Låt sådden stå ute i väntan på skörd eller på en inglasad balkong eller i ett växthus där tillväxten sker snabbare. Täck sådden med en fiberduk för att skydda för kallare temperaturer och för att jorden ska hållas jämnare fuktig. Se till sådden och vattna vid behov. Skörda bladen vartefter de blivit tillräckligt stora och avnjut till exempel i en sallad eller på en smörgås med färskost eller hummus. En pesto blir även god på olika blad och örter.

Se alla artiklar