Nyrekrytering av distriktsordförande

Nyrekrytering av distriktsordförande

Efter sex år som distriktsordförande för Karlebynejdens Marthadistrikt valde Christina Omars att avgå. Rekryteringen av en ny ordförande gick lättare än väntat. Christina frågade en ung och aktiv kvinna, utan några som helst tidigare kopplingar till marthaverksamheten, om hon vill bli distriktsordförande.

– När dåvarande distriktsordföranden Christina Omars ringde och ställde frågan om jag kunde tänka mig att ta över ordförandeposten, var min spontana reaktion: "Det var det konstigaste jag någonsin har hört. Jag, marthaordförande? Jag som inte stickat ett par sockor sedan årskurs 5!”

Så säger Anne-Mi Ranta, Karlebynejdens nuvarande ordförande, och fortsätter:

– Men jag sade inte nej, jag bad att få fundera på saken. För jag blev nyfiken, vad gör dagens marthor egentligen?

– Så jag googlade, kom in på Marthaförbundets fräscha hemsida och började läsa. Efter en ganska intensiv "rundvandring" i verksamheten, där jag stötte på ord som kunskap, ekologi, ekonomi och integration, insåg jag att dagens marthaverksamhet är något helt annat än jag trott. Det är ju minsann ett förbund i tiden! Sådana här saker är jag faktiskt intresserad av, klart att jag ställer upp!

Anne-Mi Ranta är 35 år och bor i Kronoby tillsammans med Wilma, 10 år, och katten Signe (döpt efter tidigare marthaordföranden Signe Strömborg, även före detta rektor vid Kronoby folkhögskola). Anne-Mi arbetar som flyktinghandldare och flyktingsocialarbetare, hon är också aktiv inom kommunalpolitiken.

När Anne-Mi ombes beskriva Karlebynejdens Marthadistrikt med tre ord väljer hon orden: traditionsrikt, energiskt och sammansvetsat.

Text: Petra Högnäs

I Karlebynejdens Marthadistrikt finns fem föreningar och sammanlagt 580 medlemmar.

Se alla artiklar