Nyckeln till din egen stil

Nyckeln till din egen stil

Gå igenom din garderob. Se efter vad du har. Fundera på vilka kläder du använder mest och varför. Varför funkar de? Varför trivs du i dem? Där har du nyckeln till din egen stil. Var noga i nätbutiken.

Det är numera enkelt att handla på nätet och också att skicka tillbaka varor. Det lockar till att köpa nytt – även sådant som är onödigt – fastän man inte ens kan prova kläderna. Kläder som returnerats kasseras i vissa fall, och tillverkningen har då orsakat miljöeffekter helt i onödan.

Transporterna av varor från näthandeln och returtransporterna orsakar utsläpp, vilket påskyndar klimatförändringen. Dessutom ökar förbrukningen av förpackningsmaterial och mängderna av förpackningsavfall. Flygfrakt orsakar särskilt mycket utsläpp, vilket bidrar till klimatförändringen. Om det inte är bråttom med leveransen är det bättre att välja fartygsfrakt.

Vi lever i en värld där attityderna till konsumtion är ganska positiva. Det hör liksom till saken att följa modet och köpa nytt. Reklam och medier skapar föreställningar om nya behov. Det kräver mod att inte följa alla trender utan överväga sina inköp och bara köpa det man behöver.
När du hittar din stil blir det lättare att stå emot lockelser och hålla dig till kläder som du tycker om.

Stilskola för den medvetna

  • Köp kläder som passar dig och som du tycker om.
  • Klä dig enligt tillfället: använd friluftskläder ute och hemmakläder hemma.
  • Köp bara det du behöver. Håll dig till de kläder du har och använd dem så länge det går.
  • Tänk noga igenom inköp via nätet.
  • Köp inte mer än du har råd med.
  • Om du har extra förvaringsutrymme, lägg undan kläder som du tycker om men som du inte använder just nu. När du vill ha variation kan du fynda bland dessa kläder.
  • Om det är dags att avstå från ett plagg i gott skick, ge det vidare.
    Äldre plagg kan ha ett värde som retroplagg, även om de inte är i toppskick.
  • När du märker att du behöver något, fäst en lapp med plaggets namn på dörren till klädskåpet. Om samma plagg återkommer många gånger är det förmodligen fråga om ett verkligt behov, och inte bara något du vill ha för stunden.
Se alla artiklar