"Nu blir ni marthor!"

När blev du Martha?
– Jag gick med i vår marthaförening år 1996. Verna Ekström, snart 89 och fortfarande med på våra möten, ansåg då i mitten av 90-talet att något måste göras för att föreningen skulle leva vidare. Hon bjöd hem flera yngre kvinnor och bjöd på kaffe med dopp, information och uppmaningen "Nu blir ni marthor!". På den vägen blev ett antal nya marthor inskrivna i föreningen.

Vilken förening är du aktiv inom?
– Rangsby-Långvik Marthaförening, där jag är ordförande för femte året i rad. Vi är för tillfället tjugo medlemmar, och det är länge sedan vi fick någon ny medlem. Man borde göra som Verna!

Vad gör ni då ni träffas?
– Vi håller regelbundna träffar var tredje onsdag i vår f.d. skola, där samlingsrummet nyligen blivit renoverat. På våra träffar är gemenskapen det viktigaste. Men vi har också föreläsningar, högläsning och sång. Vi syr, stickar och gör paket som skickas till behövande. Vid jul sände vi ca 80 kramdjur som vi själva sytt till Lettland. Någon gång per år gör vi utflykter till närbelägna intressanta butiker, samt unnar oss en bit mat.

Vad har ni för planer för 2011?
– Varannan sommar ordnar vi en hembygdsdag i Fagerö Folkpark. Där bjuder vi på mat, kaffe, tårta, program och värdefull samvaro. I sommar blir det utställning av vantar, sockor och pannlappar. Den dagen är alltid välbesökt!

Vem borde vi prata med till "Martha frågar"? Skicka ditt förslag till karin@martha.fi

Se alla artiklar