Naturligt färgade ägg

Naturligt färgade ägg

I skafferiet finns det mesta för att göra dekorativt påskpynt. Kål, blåbär, kaffe, gurkmeja och lök ger läckra nyanser till påskens dekorationer.

Töm äggen

Picka ett hål i äggens trubbiga ände med en knappnål. Gör ett lite större hål i äggets spetsiga ände med en grov nål. Blås mot det mindre hålet så att ägget sipprar ut ur det större hålet. Skölj av äggen. Innehållet från äggen kan användas till exempel till en rulltårta eller omelett.

Färgning

  • Cirka 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 skvätt ättika eller ljus vinäger
  • Råvara enligt önskemål

Koka upp vatten, salt och önskad råvara. Koka i cirka 5 minuter. Låt svalna. Sila vid behov (lök, rödkål, blåbär). Tillsätt en skvätt ättika eller vinäger. Låt äggskalen ligga i färgerna (i skålar eller djuptallrikar) och vänd på dem ibland så att de färgas jämnt.

Råvaror som ger färg

  • Gul: 2 msk gurkmeja
  • Blå: 1 dl blåbär eller 2 dl strimlad rödkål
  • Brun: skal av 2 gul lök eller 1 dl kaffe

Häng upp äggen

Knyt en ögla av tråd eller snöre på en avbruten tändsticka eller cocktailpinne. Stoppa in tändstickan i det större hålet på ägget. Dra försiktigt i tråden så fixeras pinnen.

    Ägg med mönster

    Bind ett snöre eller garn runt äggen innan om du vill ha ett mönster på äggen.

    Se alla artiklar