Medvetna val för en hållbar livsstil ? också till jul!

Idag fokuserar vi på miljövänliga jultips som kan vara bra att hålla i minnet när man funderar på julklappar till barnen:

1. Köp mindre. Välj en eller två meningsfulla presenter till barnen i stället för högar av billiga, ömtåliga och ibland skadliga grejer. Kvalitet är bättre än kvantitet.
2. Köp en leksak tillverkad av naturmaterial, som är certifierad, återvinningsbar (PEFC eller FSC trä, ekologisk bomull, återvunnet papper ...) och eventuellt inte kräver batterier.
3. Prioritera leksaker tillverkade under goda arbetsförhållanden och där de anställda har skälig ersättning för sitt arbete, alternativt leksaker som tillverkas lokalt.
4. Välj solida och tåliga leksaker, tvättbara och reparerbara, som länge kan utforskas, delas och överföras från äldre till yngre barn. Tänk på att leksaken kan följa barnet under större delen av dess uppväxt och gärna följa med till följande generation.
5. En handgjord leksak som görs av dig själv eller ett litet familjeföretag är ofta ett miljövänligt alternativ.
6. En stor gåva till ett barn är tid tillsammans: lek på gården, lådbilsbygge, ett museibesök, en matlagningskurs, en kreativ workshop, etc. En ”leksak” som gör barn till skådespelare/deltagare istället för åskådare är hantverk, kreativ fritid, att upptäcka naturen.
7. För "äldre" barn kan en prenumeration på en tidskrift som ger glädje som dessutom kan förnyas varje år vara en perfekt julpresent.
8. Överväg att ge en meningsfull välgörenhetsgåva i ditt barns namn, till organisationer som arbetar med att stödja barn, familjer, miljö, hälsa och säkerhet runt om i världen.

Varför inte dessutom ge barnet glädjen av att ge? Be dina barn att välja ut 3 leksaker som de inte leker med längre, och donera dem till ett centrum för hemlösa, kvinnocentrum, etc. Dessa leksaker kommer säkerligen att göra någon annans jul gladare.

GOD JUL!

Mera information:

Tessa Turtonen, ekologirådgivare Christel Raunio, verksamhetsledare
tfn 044 735 4975, tessa.turtonen@martha.fi
Finlands svenska Marthaförbund r.f.


Tips på var du kan näthandla leksaker med miljötänk: www.lelutalo.fi, www.ekokul.se,
www.touffie.se, www.mammakko.eu, www.condiana.fi, www.leikkien.fi/epages/Kaupat.sf

Se alla artiklar