Medlemsnytt: Januari

Medlemsnytt: Januari


Allt om jubileumsåret!
Under fliken Martha120 här på martha.fi hittar du allt du behöver veta om Marthaförbundets och Marttaliittos gemensamma jubileumsår. Bland annat:

Dela gärna med er under #martha120 och #världensstörstamarthakväll i samband med firandet eller skicka in bilder och text till tidskriften Martha, marthabladet (at) martha.fi.

Årets marthagärningar 2019
Obs! Nomineringstiden är förlängd till den 28.2 kl. 12. ​

Inom ramen för utmärkelsen årets marthagärningar 2019 kan kandidater nomineras inom tre kategorier: Årets Lucina, Årets samhällsinsats och Årets eldsjäl. Utmärkelserna delas ut under kvällsfesten vid Marthaförbundets vårmöte i Helsingfors lördagen den 27 april 2019. Nominera här.

Ekofasta – Fasta för miljön
Under tiden 6.3 till 20.4 lyfter vi i år igen omsorg om miljön i samband med kampanjen Ekofasta. Genom en poddserie om fem delar som publiceras den 6 mars lyfter vi fram klädernas miljöpåverkan, väcker tankar om vår egen konsumtion av kläder och inspirerar till nya lösningar.

Passa på att uppmärksamma Ekofastan lokalt genom att arrangera ett klädbytartillfälle inom distriktet, föreningen eller kretsen! Det här är ett ypperligt tillfälle att samarbeta med andra föreningar eller exempelvis församlingen. Meddela om ni kommer att arrangera ett klädbyte i samband med Ekofastan till karin (at) martha.fi, som också svarar på frågor om hur ett klädbyte rent konkret kan gå till. Vi hjälper till med marknadsföring av evenemanget. Och boka in ett besök i Borgå den 9 april, där Borgå marthadistrikt i samarbete med Ekofastan bjuder in till klädbyte på Biskopsgården.

Ekofastan är ett samarbete mellan Evangelisk-lutherska kyrkan, Domkapitlet i Borgå stift och Finlands svenska Marthaförbund.

Vårens kurser

 • 30.1 Tack för maten!-seminarium för daghems- och kökspersonal, Helsingfors
 • 12.2 Gör din egen naturkosmetik, Pedersöre MI
 • 14.2 Potatis året om, Marthaköket, Helsingfors
 • 14.2 Plastbanta!, Närpes MI
 • 26.2 Överlevnadskurs för studerande, Åbo
 • 7.3 Giftfritt byggande och boende, Korsholm
 • 14.3 Naturkosmetik, Borgå MI
 • 17.4 Vilda ätbara växter, Åbo Arbis
 • 14.5 Vilda välgörande växter, Marthaköket, Helsingfors
 • 28.5 Kallrörd tvål, Kronoby MI
 • 5.6 Örtvandring & örtapotet, Kronoby MI

Närmare information och anmälan i evenemangskalendern.

Vad gör alla marthor?
Bli medlem i gruppen Marthamöte Online, och ta del av vad andra föreningsaktiva gör, och dela med er av vad ni gör. Tillsammans kan vi inspirera varandra och hitta nya kontakter att samarbeta med!


Lär dig mer om föreningens webbsida
Den 25 februari anordnas en fördjupande kurs i Digistoff, det verktyg som används för att upprätthålla distriktens, föreningarnas och kretsarnas webbsidor. Kursen arrangeras av Svenska Folkskolans Vänner på G18 i Helsingfors, läs mera här.


Fakturering av medlemsavgiften 2019
Medlemsavgiften debiteras i mars via Marthaförbundet och innehåller samtidigt förbunds-, distrikts- och föreningsavgiften. Varje förening och distrikt kommer att få sig de nuvarande uppgifterna om avgifter och kontonummer tillsända för granskning innan faktureringen. Samtidigt kontrolleras även vem som innehar förtroendeuppdragen. Statistikuppgifter kring den egna verksamheten fås av Marika Danielsson.

Nyblivna seniormedlemmar, födda år 1938 eller tidigare, har möjlighet till seniorrabatt. Rabatten beviljas för hela den fortsatta medlemstiden på en gång. Blanketten för ansökan finns här.


Föreningsstödet 2019
Föreningsstödet kan sökas hela februari här. På samma sida hittar du instruktioner för hur stödet ska sökas, vad som är viktigt att beakta och för vilka ändamål det beviljas. Bekanta dig noga med kriterierna och gör upp en realistisk plan samt budget. I år inspireras vi av jubileumsåret och ser fram emot samarbetsanda i ansökningarna.

Frågor? Kontakta Jessica Åhman, jessica@martha.fi, tfn 044 280 6609 om ni har frågor eller behöver hjälp med er ansökan!Tack för maten! nu till salu i Marthashopen
Den populära kokboken Tack ör maten! för barn och familjer finns nu till salu i Marthashopen för 25 euro. Provläs några recept nedan:


Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, som nästa gång utkommer januari, samt i evenemangskalendern på martha.fi och i våra sociala kanaler.
Se alla artiklar