Medlemsnytt i oktober

Medlemsnytt i oktober
Höstmötet närmar sig!
Förbundets höstmöte hålls 17.11 i Victoriasalen, Teater Viirus, på Busholmen i Helsingfors. I evenemangskalendern hittar du programmet och ett elektroniskt anmälningsformulär. Anmäl dig senast 26.10.


Dags för årets garderobsrensning!
Den årligen återkommande nationella klädbytardagen infaller i år lördagen den 17 november. På flera orter runt om i Marthafinland ordnar marthorna egna klädbytardagar, så passa på att gallra bort hyllvärmarna och kom och byt till dig något nytt! Mera information om marthornas klädbytarevenemang hittar du här.
Planerar ni i er förening eller krets att ordna ett klädbytarevenemang i november? Hör av er till Ida Haapamäki, ida@martha.fi, senast 31.10, så hjälper vi er med marknadsföringsmaterial.


Äppel päppel – recepthäfte för familjens yngsta
Äppel päppel, piron päron är årets matkulturhäfte för barn. Häftet lyfter fram enkla recept, sinnesövningar och pyssel som man kan göra med barn hemma eller på daghem, i skolan, på klubbar eller eftis. Materialet kan läsas här. Häftet kan också beställas till daghem, eftisar och övrig barnverksamhet, meddela önskad mängd och postadress till ung@martha.fi. Receptet på isteet med äppelmust på bilden hittar du här.

Sugen på en köpfri november?
Sista fredagen i november uppmärksammas köp ingenting-dagen. Marthaförbundet vill gärna gå ett steg längre och utmanar dig att vara köpfri en hel månad! Att vara köpfri under en länge tid är ett effektivt sätt att få en överblick över sin konsumtion. Det är både ekologiskt och ekonomiskt att konsumera mindre.
Under den köpfria månaden bör du endast köpa mat, mediciner och bensin/busskort om du är beroende av transport. Mat får du alltså köpa, men varför inte ta tillfället i akt att också inventera skåpen och använda slut på det som redan finns?
Hela november delar vi med oss av material som berör konsumtion för att inspirera och hjälpa er i kampanjen. Speciellt vill vi uppmana kretsar och föreningar att sprida materialet. Kanske ni rentav vill ordna ett evenemang relaterat till köpfrihet? Dela gärna med er av era upplevelser av att vara köpfri med taggen #köpfrinovember.
Jubileet 2019: Fira världens största marthakväll!
Världens största marthakväll är startskottet för firandet av Marthaförbundets och Marttaliittos 120-årsjubileum. Kvällen ordnas 31.1.2019 klockan 17–19. Under kvällen samlas marthor i hela landet för att fira tillsammans.

Detta kan ni göra redan i dag: Skriv in kvällen i kalendern. Fundera på om ni vill fira tillsammans med en annan förening, kanske en finsk marthaförening? Vid behov, boka ett utrymme!

Marthaförbundet och Marttaliitto producerar material för kvällen, bland annat ett gemensamt program samt tips, videomaterial och ett recept för en jubileumskaka. Läs mer om upplägget för kvällen i nästa nummer av Martha, som utkommer 12.12!

Varje förening är välkommen att själv lägga upp programmet för kvällen exakt så som den vill ha det. Vi hoppas att många föreningar väljer att fira tillsammans!

Jubileumskampanj: Sticka sockor för mor
Tillsammans stickar vi sockor till förstföderskor och adoptivföräldrar, häng med på sticktalko nu under hösten och hela nästa år! Det första partiet sockor samlas in den 7 december 2018. Under hösten ges närmare information om hur sockorna samlas ihop och skickas vidare. Mera information om stickkampanjen finns här.

Medlemsförmån: Konsertföreställningen Chelsea Hotel 1.12.2018
Nu har du möjlighet att fira en musikalisk helkväll i Victoriakvarteret på Busholmen i Helsingfors! Teater Viirus erbjuder dig konsertföreställningen Chelsea Hotel för 22 euro per person (16,50 euro för pensionärer och studerande). Erbjudandet gäller föreställningen 1.12, som börjar klockan 20. Teaterbaren håller öppet från och med klockan 19 och det är möjligt att inta förfriskningar under föreställningen.
Anmälan för både enskilda och grupper sker via länken: https://www.lyyti.in/Teaterforestallning_Chelsea_Hotel_pa_Viirus_8863. Boka senast 12.11. Sammanlagt 20 platser är reserverade för marthorna.
Save the dates – höstens viktiga datum

Vi uppdaterar kontinuerligt evenemangskalendern på martha.fi, så håll utkik efter senaste nytt!


Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, som nästa gång utkommer 12.12, samt i evenemangskalendern på martha.fi och i våra sociala kanaler.
Se alla artiklar