Medlemsnytt i november

Medlemsnytt i november

Marthaförbundets höstmöte 17.11 direktsänds
Marthaförbundets höstmöte på Busholmen i Helsingfors direktsänds via vår Youtubekanal. Du kan följa med från och med klockan 12.30 ända fram tills att mötet avslutas cirka klockan 17. Om du vill kan du också välja att endast titta på utvalda delar av programmet. Programmet finns här, och mötet sänds på Marthaförbundets Youtubekanal.


Köpfri november
Vi konsumerar mer än någonsin. Det är varken ekologiskt hållbart eller hållbart för vår privatekonomi. Om du har möjlighet, testa att ta en paus från konsumtionssamhället, granska dina konsumtionsvanor och se vad ett månadslångt köpstopp för med sig för tankar och insikter. Marthaförbundet utmanar till en köpfri november som en motreaktion på konceptet black friday och en förlängning på Köp inget-dagen 23.11. Utmana vänner, kollegor och familj. Använd #köpfrinovember och sprid gärna information och konsumtionskunskap i era kanaler. Läs mera om kampanjen här.


Den nationella klädbytardagen
Mitt under köpfri november möts vi upp för att byta kläder - ett miljövänligt och ekonomiskt hållbart sätt att få in något nytt i garderoben. På följande orter kan du delta i ett klädbytarevenemang. Läs om de enskilda evenemangen i evenemangskalendern.

 • 17.11 Kimito, Wrethalla
 • 17.11 Karis, Villa Anemone
 • 17.11 Mariehamn
 • 17.11 Åbo
 • 17.11 Nagu
 • 17.11 Högbacka i Andersböle
 • 17.11 Korsholm, Kvevlax Uf


Skolmaten gör skillnad
Skolmåltiden, en av Finlands viktigaste innovationer, firar 70-årsjubileum 2018. Kom med för att inspireras, nätverka och få nya perspektiv och verktyg i arbetet kring att främja skolmåltiden. Vilka är utmaningarna i dag? Vilka är lösningarna? Seminariet är tvåspråkigt och simultantolkas. Målgrupperna är kökspersonal, beslutsfattare, matintresserade, lärare, studerande och personer i branschen. Anmälan till det avgiftsfria seminariet här.Ungmarthas julkalender
Med skogen som inspirationskälla bildar pysslen, maträtterna, julgodiset och bakverken i Ungmarthas julkalendern en fantasifull julvärld som du kan göra tillsammans med barn i alla åldrar. En ny lucka öppnas dagligen i december på ung.martha.fi.


Årets julklapp: Tack för maten!
Kokboken Tack för maten! delades under sommaren ut till barn i Svenskfinland födda 2015. Tack vare stor efterfrågan kommer boken komma till försäljning i bland annat bokhandlar från och med januari, men redan inför jul kommer marthor att kunna köpa boken till ett specialpris. Boken postas så den hinner fram till jul. Mera information sänds ut vecka 47.Kom med och fira Världens största marthakväll 31.1.2019!
Världens största marthakväll är startskottet för marthornas 120-årsjubileum. Torsdagen den 31 januari 2019 klockan 17–19 samlas marthorna överallt i Finland för att fira tillsammans. Tips på hur ni kan börja förbereda festen hittar ni här.

Save the dates – höstens viktiga datum
 • 17.11 Den nationella klädbytardagen
 • 17.11 Marthaförbundets höstmöte
 • 19.11 Helsingfors: Gör din egen naturkosmetik
 • 28.11 Kronoby MI: Naturkosmetik
 • 3.12 Närpes: Tvåltillverkning
 • 4.12 Vasa: Kvinnor som hållbara och etiska placerare
 • 10.12 Skolmaten, gör skillnad! Toppseminarium om skolmåltiden
 • 23.1.2019 Inspiration i matvardagen

Vi uppdaterar kontinuerligt evenemangskalendern, så håll utkik efter senaste nytt! Alla viktiga datum under Marthaförbundets och Marttaliittos jubileumsår hittar du här.

Receptet på vispad citronskrubb, bilden högst upp, finns här.


Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, som nästa gång utkommer januari, samt i evenemangskalendern på martha.fi och i våra sociala kanaler.
Se alla artiklar