Medlemsnytt i juni

Medlemsnytt i juni

Bästa martha,
Sommaren är här och för många knackar semestern redan på dörren. Jag hoppas att ni alla får en riktigt skön och avkopplande sommar med tid för familj, vänner och hela härliga släkten.

Passa gärna på att introducera marthagemenskapen för den som inte ännu blivit medlem i världen bästa förbund. Låt oss tillsammans jobba för att bli fler. I dag ligger medlemsantalet på 9 540 medlemmar. Om vi alla värvar en ny medlem når vi snabbt vårt mål på över 10 000 medlemmar.

Förbundet har utlyst en sångtävling. Släpp fram din musikaliska sida och skriv gärna en ny Marthasång eller sprid informationen. Mer om tävlingen kan du läsa här i medlemsbrevet.

Trevlig Marthasommar!
Annika Jansson


Skriv en ny Marthasång
Med anledning av vårt 120-årsjubileum år 2019 har vi utlyst en sångskrivartävling. Uppgiften är att skriva både text och musik till en ny Marthasång. Det vinnande bidraget blir alla marthors lystringssång som sjungs gemensamt då marthorna träffas i olika föreningssammanhang. Kompositionen ska fungera som allsång och vara lättsjungen, även utan ackompanjemang. Av sången bör marthakraften, gemenskapen och vardagskunskapen framgå. Musikstycket ska ha en glad och medryckande melodi som får alla att sjunga med. Sången får inte ha framförts offentligt tidigare. Tävlingen är öppen för alla. Det vinnande bidraget belönas med en prissumma på 1 000 euro.

Sänd ditt bidrag med noter och ljudband samt en eventuell videofilm till marthasang (at) martha.fi senast 15.9.2018. Marthaförbundets vice ordförande Camilla Hautala, camilla.hautala (at) gmail.com, svarar på frågor om tävlingen. Utförligare tävlingsregler kan du ladda ner här. Marthaförbundet förbehåller sig rätten till alla inkomna tävlingsbidrag fram till förbundets jubileum då vinnaren offentliggörs.


Sommarköket
Sommar, sol och förhoppningsvis lite extra tid att njuta av alla inhemska goda grönsaker och råvaror. Sällan är det så lätt som just nu att äta enligt Marthas matvision, med fokus på inhemska och säsongsanpassade råvaror och mycket vegetabilier. Vi har fyllt på vår receptbank med ett gäng somriga recept för de där dagarna när du har lite extra tid och lust att ta dig an ett kul matprojekt. Och kom ihåg vår beräkningstabell. Den kommer väl tillhanda inför större kalas och festligheter.


En podd i hängmattan
En podd är ett gott sällskap i öronen såväl i hängmattan som i trädgården, i samband med matlagning, städning eller ute på en promenad. I Marthapodden tar vi upp aktuella teman från verksamheten. I det senaste avsnittet diskuterar ekonomirådgivare Anita Storm och informatör Karin Lindroos vad du kan göra för en bättre luft i sovrummet. Att vädra ofta och mycket och att lämna all teknik utanför sovrummet är två av tipsen. Lyssna gör du via soundcloud.com/marthaförbundet eller genom att prenumerera på podden i en podcastapp.


Tack för maten!
Med anledning av att Brita Maria Renlunds stiftelse i år firar sitt 100-årsjubileum har en illustrerad kokbok för hela familjen skapats i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund. Boken har delats ut gratis till finlandssvenska barn födda 2015, och kommer även fungera som kursmaterial och delas ut under kurser i familjematlagning under kommande år. Läs mer om boken här. Boken finns inte till salu för tillfället, men vi bjuder på ett smakprov! Här kan du ladda ner och printa ut ett recept på våffelbröd med plockfyllning.

Glad sommar!

Ps. Den 26.7 är det Marthas namnsdag!


Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, som nästa gång utkommer i september, samt i evenemangskalendern.
Se alla artiklar