Medlemsnytt i december

Medlemsnytt i december
Kampanjen Sockor till mor
Finlands svenska Marthaförbund och Marttaliitto, samt Finlands Barnmorskeförbund uppmanar marthorna och barnmorskorna att under hösten 2018 och under 2019 skapa yllesockor gjorda med olika tekniker. Sockorna doneras sedan till förstföderskor och adoptivföräldrar, läs mer om kampanjen här. Sockor som skapats under 2018 samlas in under tiden 3 till 9 december, insamlingsställen finns listade här.
Under 2019 samlas sockor in 25.2–3.3, 12–18.9 och 7–13.10.

All information om jubileumsåret samlad på ett ställe

Alla viktiga datum och nyheter gällande Marthaförbundets och Marttaliittos jubileumsår finns nu samlade på ett och samma ställe, klicka här. Firar er förening eller krets under året? Tagga gärna bilderna på sociala medier med #martha120 så har vi en möjlighet att dela dem!


Ungmarthas julkalender
Skogen är temat i Ungmarthas julkalender 2018, och vi uppmuntrar till återbruk genom att tipsa om pyssel som kräver så lite införskaffningar som möjligt. Förhoppningsvis har du redan mycket av det materialet vi använder i julkalendern hemma: kvistar, kottar, band, papper, pysselfärg, träkulor, toarullar, lim. Recepten bjuder på söta och salta snacks för adventsmyset, picknickmat för skogsfärden och söta saker du kan sätta i en burk och ge bort i julklapp. I den 24:de luckan döljer sig en magisk julvärld som vi skapat med allt pyssel vi gjort under månaden. En ny lucka publiceras dagligen på ung.martha.fi, Ungmarthas facebooksida och instagram @ungmartha.11.12 Julstämning i Marthaköket, Helsingfors

Tillsammans med kocken Louise Mérus bakar vi pepparkakor och gör ätbara julklappar och annat smått och gott till jul. Kursen är riktad till barn i åldern 5 till 12 år tillsammans med en vuxen.

Anmälan: Anmäl er senast 14.12, louise.merus (at) gmail.com
Avgift: 15 euro, betalas kontant på plats

Kursen är ett samarbete mellan Louise Mérus och Finlands svenska Marthaförbund. Deltagaravgifterna doneras till barnhemmet Miracle Kidz i Sydafrika.Tack för maten!-boken till specialpris för alla marthor fram till den 17.12
Den illustrerade kokboken Tack för maten! delades under sommaren ut till barn i Svenskfinland födda år 2015. Tack vare den stora efterfrågan kommer boken att komma till försäljning från och med januari. Men redan i dag kan du som är martha förhandsbeställa den till ett rabatterat pris om 20 euro fram till 17.12 (normalpris 25 euro). Gör din beställning via https://www.lyyti.in/paket.

Obs! Via länken kan du beställa 1, 2 eller 5 böcker. Priserna är angivna med postkostnad.
1 bok = 25,97 euro
2 böcker = 48,85 euro
5 böcker = 110,43 euro

Du betalar med kort eller via nätbank. I januari kommer boken även till försäljning i marthashopen, och kan då beställas mot faktura.


Årets marthaglögg
Årets marthaglögg får extra sting av chili och ingefära.

1 l äppelmust
Cirka 4 msk färsk ingefära
En liten bit chili
2 tsk hel kardemumma

Skala och skär skivor av en liten bit färsk ingefära. Mät upp äppelmust och de andra kryddorna i en kastrull och koka på låg värme cirka 10 minuter. Stäng av värmen och låt glöggen dra åt sig av smakerna cirka 10–15 minuter innan du serverar den.

Fler recept till julen hittar du på recept.martha.fi.


Hemlagad naturkosmetik årets julklapp på Marthaförbundet
De flesta uppskattar ett hemlagad badsalt, en skrubb till julbastun eller body butter som på bilden ovan. Du hittar ett gäng välgörande recept på recept.martha.fi. Vi uppmuntrar också att understöda lokalt i julklappstider. Kolla vad det finns till buds i den lokala reko-ringen, på julmarknaden eller använd appen ProLocalis för att hitta hantverk, upplevelser och närproducerade råvaror och mat i din närhet.

Vi uppmuntrar också att sända en extra tanke till Centrs Marta i jul. Kvinnostödcentret Centrs Marta i Riga, Lettland, erhåller regelbundet medel som våra medlemsföreningar har samlat in. Därigenom kan vi främja levnadsvillkoren för utsatta lettiska kvinnor. Närmare information här.

Missa inte!
På facebookgruppen Marthamöte online delar föreningar, kretsar och distrikt med sig av bilder och berättelser från möten, föreläsningar och utflykter. Sök upp gruppen på Facebook, be om att bli medlem och bli inspirerad och hitta andra föreningsaktiva att utbyta erfarenheter och samarbeta med.

Kurser våren 2019
Vårens öppna kurser meddelas under slutet av december, håll utkik i evenemangskalendern på martha.fi! Under våren kommer också projektet Smarthfisk till Jakobstad, vi välkomnar marthor och nyfinländare att tillsammans bekanta sig med smarthfisk (skräpfisk) och ta fram nya recept. Har du frågor om kursen kan du kontakta ekologirådgivare Anita Storm.


Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, som nästa gång utkommer januari, samt i evenemangskalendern på martha.fi och i våra sociala kanaler.
Se alla artiklar