Marthorna skapar struktur i babyvardagen

Projektet Vi och vår baby pågår under 2012–2014 och förverkligas i samarbete med Marttaliitto. Projektet finansieras av Penningautomatföreningen RAY och är en del av det nationella programmet ”Emma & Elias”, vars mål är att främja hälsa och socialt välbefinnande hos barn och deras familjer.

Med en baby i familjen kan vardagen lätt förvandlas till ett kaos. Marthaförbundet erbjuder inom ramen för Vi och vår baby nyblivna föräldrar föreläsningar i hur man får vardagspusslet att gå ihop och matlagningskurser i hur man själv behändigt tillreder mat åt den lilla. Därtill kommer familjerna att få personlig och konkret handledning i hur vardagen kan pusslas ihop genom hembesök. Ett recepthäfte, Babymat enkelt – recept och tips, delas ut åt alla kursdeltagare och till de familjer som deltar i projektet. Vi vill uppmuntra föräldrarna till att våga pröva på att göra babymaten själv.

– Det finns ett klart behov av detta slag av stödverksamhet, konstaterar Marthaförbundets projektledare Solveig Backström. Med ett litet barn i huset kan det hända att både tiden och orken tryter. Numera har också många nyblivna mammor och pappor sina egna föräldrar boende på annat håll i landet och är därför tvungna att klara sig på egen hand. Projektet är ändå inte tänkt att ersätta kommunernas sociala tjänster, utan är endast ett komplement till dessa. Som ett led i projektet kommer även familjens övriga barn att uppmärksammas.

För barn i lek- och skolåldern arrangeras under vissa träffar bl.a praktiska matlagningstillfällen där de får lära sig att tillreda enkla mellanmål.

Mera information och frågor:

Förbundsdirektör Christel Raunio, 050 911 2050, christel.raunio@martha.fi Projektledare Solveig Backström, 043 820 0070, solveig.backstrom@martha.fi.

Babymat enkelt – recept & tips

Genom att själv laga babymaten, istället för att köpa färdig från butiken, sparar man på miljö, pengar och tid. Babymat enkelt – recept & tips, är ett recepthäfte som vill uppmuntra föräldrar till att laga babymat från grunden. Recepten på olika rotsakspuréer, gröt och bärkrämer är lätta att tillaga, och uppmuntrar till att välja närproducerade och ekologiska råvaror enligt säsong.

Recepthäftet är 52 sidor, tvåspråkig och ett samarbete mellan Borgå svenska Marthadistrikt och Finlands svenska Marthaförbund. Reviderad upplaga 2012. Broschyren kan du beställa via Marthashopen, pris 10 euro

Emma & Elias (2012–2017)

Målet med programmet Emma & Elias som finansieras av RAY är att främja barns och deras familjers hälsa och sociala välbefinnande. Programmet fokuserar på att förbättra uppväxtförhållandena för barn i den yngre och övre skolåldern (upp till 15 år). Centralförbundet för Barnskydd svarar för samordningen av verksamheten.

Se alla artiklar