Marthakolumnen: Våld i nära relationer – sök stöd!

Marthakolumnen: Våld i nära relationer – sök stöd!

Har du någonsin tänkt igenom svaren på ovanstående frågor? Antagligen inte – om du inte själv har befunnit dig i den situationen. De flesta av oss tror inte att vi någonsin ska hamna där. Jag är inget undantag. "Sånt händer, men inte åt mig". Pah!

Men faktum är att alldeles för många av oss i något skede av livet kommer att stå inför en liknande utmaning. Vissa av oss som läser det här kommer en dag att ta de första stapplande stegen mot en brottsanmälan. Andra kommer kanske att stå bredvid som stöd. Men vad kommer att krävas av mig, om jag är den som drabbas av våld?

Våldsupplevelser är många gånger svåra att värja sig mot, eftersom de ibland (ofta?) utförs av personer som vi älskar och litar på. Många gånger kommer våldet stegvis, och plötsligt vaknar vi upp i en situation där psykisk och fysisk smärta är lika vanlig som kvarglömda bananer i handväskan, omaka strumpor och 400 gram malet kött. Vardag. Om inte för dig, så kanske för en vän.

Visste du att vi då kan få stöd under brottsprocessen?

Jag kommer nu att presentera tre viktiga fakta som vi kan läsa och memorera tryggt någonstans långt där bak, för att sedan plocka fram vid behov. När den dagen kommer. Om den kommer.

1. I Finland finns en stödpersonstjänst
Stödpersonerna jobbar för Brottsofferjouren eller är utbildade frivilligarbetare. Redan innan du har gjort en brottsanmälan kan du vara i kontakt med Brottsofferjouren för att höra dig för om dina möjligheter och rättigheter. Stödpersonen finns till enbart för dig och följer med på polisförhöret och rättegången om du vill. Med stödpersonen kan du prata konfidentiellt och hen hjälper dig framåt. Ta ett besöksförbud som exempel – det kostar i dag 250 euro om det inte går igenom. Därför är det viktigt att få hjälp med hur man fyller i blanketten. Tjänsten är helt avgiftsfri.

2. Du kan chatta med proffs
Om det känns svårt att prata om dina brottsupplevelser och möta andra face to face, har Brottsofferjouren en chat där du enkelt, snabbt och anonymt kan få handledning och stöd i hur du ska gå vidare med ditt ärende. Här kan också du som är anhörig till brottsoffret söka stöd.

3. Andra kan hjälpa dig att anmäla
Brottsoffret behöver inte vara den som lämnar in brottsanmälan. Brottsofferjourens stödpersoner kan hjälpa till med att göra en brottsanmälan, som kan göras både på nätet och per telefon. På en polisstation görs en brottsanmälan ofta vid en offentlig disk, där det är svårt att upprätthålla konfidentialitet. Kunden kan be om att få göra brottsanmälan i ett avskilt rum.

Linn Jung
Kommunikatör, bloggare

Söndagen den 25 november 2018 uppmärksammas den internationella FN-dagen för avskaffande av våld mot kvinnor.

Se alla artiklar