Marthaförbundets nya hushållsrådgivare brinner för smartfisk och surdegsbröd

Marthaförbundets nya hushållsrådgivare brinner för smartfisk och surdegsbröd

Sandra Mellberg är kostvetare från Umeå universitet och har jobbat med både insekter som livsmedel och smartfisk. Hon efterträder Marthaförbundets långvariga hushållsrådgivare Solveig Backström som gick i pension vid årsskiftet.

Hej Sandra! Berätta lite om dig själv, vem är du?

- Jag är en ivrig matentusiast från Vasa som i höstas utexaminerades från mina studier i kostvetenskap vid Umeå universitet. Mina studier har kombinerat inriktningarna livsmedel, näringslära och företagsekonomi, vilket har gett mig en bred kunskapsbas som jag nu ivrig att tillämpa i praktiken. Under studietiden har jag även jobbat inom flera olika projekt där jag bland annat arbetat med att öka konsumtionen av smarthfisk samt insekter som livsmedel.

Vilka är dina arbetsuppgifter på förbundet?

- Jag kommer till största del att jobba inom projektet Hantera vardagen där mina uppgifter är att hålla kurser och ge stöd och råd i bland annat näringsfrågor, praktisk matlagning, miljöhänsyn och hygien. Jag kommer även ta hand om allmän hushållsrådgivning, hålla gruppundervisning och förhoppningsvis skapa nytt, spännande material för Marthaförbundet.

Vad tänkte du då fick tjänsten som hushållsrådgivare?

- Först tänkte jag ”JAAA!” och sedan kom en oerhörd lättnad över att jag lyckats landa ett jobb där jag får kombinera mitt brinnande intresse för matlagning, hälsa och hållbara livsmedelslösningar och samtidigt göra gott för samhället. Jag är också glad över att denna arbetsplats ger mig möjligheten att få uttrycka min kreativitet i köket. En hobby som jag tidigare drömde om att få inkludera i mitt jobb. Marthaförbundets värderingar och mål är dessutom i linje med mina egna, vilket ger mitt jobb extra meningsfullhet.

Finns det någon särskild fråga du brinner extra mycket för?

- Jag brinner för att ge människor den möjlighet och de verktyg som behövs för att få äta en hälsosam, och framför allt, god måltid hemma. Bra och näringsrik mat borde vara en självklarhet för alla. Jag försöker också hitta nya miljövänliga och hållbara lösningar i matlagningen som jag kan använda mig av i rollen som hushållsrådgivare. Mat medför både umgänge och glädje och det hoppas jag även kunna nå ut med till andra.

Hur ser din vardag ut?

- I väntan på sol, värme och segling ägnar jag mig åt att experimentera fram det perfekta surdegsbrödet. Och när jag inte bakar så varvar jag ner på gymmet eller i simhallen. Så blir det en del Netflix-tittande också, speciellt under de mörka vintermånaderna...

I vilka frågor kan marthorna kontakta dig?

- Jag hoppas kunna svara på det mesta inom matlagning, men till mina spetskompetenser hör näringslära, nya livsmedel och trender, livsmedelssäkerhet och hållbar matkonsumtion. Jag ser även framemot att fördjupa mig i surdegsbakning för att i framtiden kunna bistå med hjälp i en av världens äldsta matlagningstekninker.

Vem?

Sandra Mellberg

  • Ålder: 26
  • Bor: I Helsingfors
  • Familj: Sambo, mamma, pappa och en yngre bror
  • Läser just nu: Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman
  • Hemlig talang: Är bra på att handskas med teknik eftersom jag på något sätt brukar få saker och ting att fungera igen
  • Hemlig svaghet: I 15 år har jag försökt lära mig tycka om att jogga. Ogillar det fortfarande.
Se alla artiklar