Martha tipsar: Förläng livslängden på barnbyxor

Martha tipsar: Förläng livslängden på barnbyxor

Barnkläder bär ofta spår av lek i form av hål på knäna. Barnbyxor är sällan förstärkta på knäna, vilket leder till att byxknäna slits snabbt. Vår enkla steg-för-steg-guide visar hur du kan reparera barnens byxor och förlänga användningstiden för dem.

Det underlättar om du har en symaskin, gärna också en overlock, men annars kan du sy enligt samma princip för hand. Är det ett stort hål kanske du behöver klippa bort lite tyg och sy i lite längre skarvbitar, så att byxorna inte blir för korta.

Återbrukstips

Hemma finns det ofta material som kan återbrukas till lappverk. Kanske kan en gammal fläckig collegetröja eller ett par trasiga jeans bli bra lappbitar? Annars får du gå via tygaffären och köpa en liten bit slitstarkt tyg. Är tyget tjockare kan du lägga ett enkelt tyglager, men det går också att vika och sy skarvbiten dubbel för ännu bättre slitstyrka.

Du behöver:

  • Byxor i behov av förlängning/knäreparation
  • Tygbit till lappverk
  • Sax, linjal, tygkrita
  • Symaskin
  • (Ev. overlock, men det går också utan)

Gör så här:

  • Börja med att markera klipplinjen på båda knäna på samma höjd, klipp sedan upp längs markeringen.
  • Dags för skarvbitarna. Mät omkretsen på byxbenen och lägg till rejält med sömsmån på bredden, till exempel 6 centimeter. Klipp bort överloppstyg. För att räkna ut höjden på skarvbitarna, lägg till 1 centimeter sömsmån upptill och nedtill på både lappar och byxa, samt till exempel 10 centimeter på längden om du också vill förlänga byxbenen. Vi klipper alltså 2 bitar som är 14 centimeter höga x byxans omkrets + sömsmån 6 centimeter.
  • Lägg skarvbitens rätsida mot byxornas rätsida och sy fast runtom i övre och nedre kanten. Om du vill kan du overlocka kanterna efteråt. Om byxan är stretchig, kom ihåg att försiktigt dra ut tyget medan du syr, då blir även sömmarna stretchigare.
  • Vänd byxan ut och in, och sy fast sidsömmarna. Överloppstyget kan klippas eller overlockas bort.
  • Vänd rätsidan ut och avsluta med att eventuellt sy en söm (stickning) ovanpå lappen längs kanterna för att säkra den ordentligt. Klart!

Variera tekniken beroende på tyg och designval. Involvera gärna barnen i designprocessen för att göra den till en rolig och kreativ lappa & laga-stund.

Att förlänga byxornas livslängd är ett ekonomiskt hållbart alternativ, särskilt med tanke på hur snabbt barn växer. Detta gör att favoritkläderna kan användas längre, vilket minskar behovet av att köpa nya plagg när barnen växer. Lycka till med syprojektet!


Text: Maria Holm, klädvårdsexpert

Instruktioner i utprintbart format

Se alla artiklar