Martha tar itu med skolmaten

- Den offentliga måltiden har nedmonterats under en längre tid. Skolmaten förtjänar förbättringar och granskning trots begränsade resurser, betonar Marthaförbundets projektledare Harriet Strandvik.

Projektets kickoff går av stapeln i dag, 5.11, med en lekfull kockduell vid Borgaregatans skola i Vasa. Marthaförbundet har bjudit in beslutsfattare och tjänstemän för att avgöra vilket parti som är bäst på att laga mat på svenska.

- Kockduellen är en rolig och annorlunda matlagningskväll för att dryfta lösningar för hur skolmaten kunde göras bättre.

Vasa en av fem skolor

Operation Skolmat arbetar för att införa salladsbufféer i skolorna, fortbilda skolkökspersonalen, införa smakträning i skolornas undervisning, engagera påverkare och beslutsfattare samt informera föräldrar.

Vasa stad och Borgaregatans skola är en av fem projektskolor i Svenskfinland som får delta i projektet, vars mål är att skapa en positiv attityd bland barn och unga gentemot en sund kost. Vid Borgaregatans skola får två sjunde klasser undervisning i den sensoriska smakträningsmetoden Sapere under läsåret. Skolkökets personal får fortbildning och hjälp med att genomföra en projektvecka kring skolmaten.


Mera information och frågor:

Christel Raunio
Verksamhetsledare
050 351 3038, christel.raunio@martha.fi

Harriet Strandvik
Projektledare och hushållslärare
044 280 6596, harriet. strandvik@martha.fi


Se alla artiklar