Martha i kanonform på kanontian 2005

Efter uppvärmningen uppmanades alla deltagare flera gånger att samlas bakom startskylten, och de beväringar som hade fått till uppgift att mota skocken glada tjejer till rätt ställe hade ett drygt arbete att lyda order. En halv minut innan startskottet gick stod de ännu och funderade, tills en av dem insåg att de var på väg att bli nersprungna av tusentals galopperade kvinnor. Då gav de sig hastigt av och kusten var klar när startskottet gick, punktligt som vanligt.

Dagen var het och solig och tjejerna löpte, promenerade eller stavade sig fram längs den idylliska rutten ut från Dragsvik, förbi havet och upp genom Ekenäs. Vätskestationerna som stod uppställda längs vägen utnyttjades flitigt och åskådarna kom med uppmuntrande tillrop. De snabbaste marthorna var i mål efter en knapp timme, var och en genomförde loppet i sin egen takt och huvudsaken var att det kändes bra. Vid mållinjen väntade en rad beväringar med en kram och produktkassen, som bl.a. innehöll tidskriften Martha, delades ut.

Nykarleby Marthadistrikt utmärkte sig genom att ta silver i dräkttävlingen. Margit Aromäki blev intervjuad av konferencier Thomas Ek efter den traditionella avslutningen med musik och ärtsoppsservering, och berättade att rollatorn var till låns och att loppet hade gått utmärkt. En grupp tjejer från Valtra vann dräkttävlingen, de var utklädda till bönder.

Geir Rönning stod för underhållningen och framförde som sista nummer för första gången officiellt den sång som han senare på kvällen skulle sjunga i direktsändning inför miljontals VM-åskådare.
Se alla artiklar