M-klubens sommar 2005

På kursprogrammet stod matlagning och bakning med inspiration från bl.a. ”Lätt som en plätt” och ”MiljÖnärer i köket” -broschyrerna. Småkockarna lagade sina egna måltider som de avnjöt med god aptit. Under lägren i Västra Nyland pysslade deltagarna även med tovning, tygtryck och dessutom lärde de sig att kärna smör.

En av sommarens höjdpunkter var lägren ombord på galeasen Albanus. Två läger arrangerades i samband med projektet ”Ett slag för Östersjön” som var Marthaförbundets, Natur och Miljös och SLC:s storsatsning för Östersjön. Det första lägret gick från Borgå till Ingå och det andra från Ekenäs till Nagu. 28 nöjda sjöflickor och pojkar fick uppleva händelserika stunder ombord på den vackra galeasen.

Livet på Albanus var en riktig sjöupplevelse. Alla hade egen kojplats som de höll ordning och reda på. Dessutom hjälptes deltagarna åt att hissa segel, styra båten och slå i ”glas” (klockan) och lära sig att mäta siktdjupet, göra knopar och känna igen alger och sjödjur i havet. Också en hel del pyssel ingick i programmet och sjömännen kom hem med vackra smycken och nyckelringar som de hade tillverkat själva.

Vädret visade alla sina sidor som det oftast gör på de stora haven, det hör ju sommaren till. Alla var nöjda och glada och ”trummade för Östersjön”. (Sås och Kopps svängiga låt som komponerades för seglatsen). Bilder från lägren på Albanus hittar du på http://www.martha.fi/lagerbilder.

När Albanus nådde Monäs i Nykarleby fick 22 pojkar och flickor uppleva en halvdagsseglats med pyssel, mellanmål och segling i svag sommarbris.

Under ett ”Slag för Östersjön” stod M-klubben för barnprogrammet i 10 hamnar. ”Östersjöäventyret” var en interaktiv teaterpjäs med lägerledaren Maria Karlsson. Mysteriet med Dr. Ostros ouppklarade experiment skulle lösas. Deltagarna fick ta bottenprov, titta i mikroskop, mäta siktdjup och se vad som händer när olja rinner ut i havet. Resultaten skrevs ner och ”skickades” till EU för att godkännas. Hela 131 ivriga medhjälpare deltog i äventyret under månadens seglats!
Se alla artiklar