Lyckas med ditt sparande!

Lyckas med ditt sparande!

Varför börja spara?
Att spara lönar sig, det har många av oss hört sen barn. Men för att motivera sig själv kan det löna sig att fundera på varför det lönar sig och hur sparandet kan påverka livet. Om sparandet känns meningsfullt ökar sannolikheten att lyckas, vilket gör det lättare att fortsätta spara. Dessutom är det bra att fundera på vilken typ av sparande som passar dig och ditt sparmål. Minns att pengar ger möjligheter, men också trygghet. Fråga dig själv vad du vill med ditt liv.

  • Vill du åka på en resa?
  • ​Köpa bostad?
  • ​Förbereda dig för pensionen?
  • ​Vara förberedd förr att diskmaskinen går sönder?

Eller kanske något helt annat. Endast du kan svara på frågor som berör ditt liv och dina drömmar.

Känns det svårt att börja?
Du är inte ensam. Det är inte ovanligt att man hör att det är svårt att inleda själva sparandet. Kanske du inte vet hur du ska börja, eller så har du länge tänkt att du borde börja, men märker att du månad efter månad skjuter på det. För att komma igång kan det vara bra att fundera på varför du upplevt det så svårt att börja spara. Då du vet vad dina utmaningar är kan det vara lättare att åtgärda dem. Om du upplever det svårt på grund av bristande kunskap, sök fram litteratur på biblioteket eller nätet för att lära dig. Ta det som en utmaning att komma igång med sparandet innan kommande lönedag! Marthas snabbguide till sparande hittar du här.

Tips! Oberoende av hur du väljer att börja spara, eller vad du väljer att spara till, krävs det ofta att vi ändrar på våra konsumtionsvanor. Du måste kunna lösgöra pengar från din konsumtion. Därför är det bra att fundera på hur din månadsbudget ser ut och hur du spenderar dina pengar. Mera om budgetering och konsumtion kan du läsa här.


Kom igång och gör sparandet till en naturlig del av vardagen!

Kartlägg inkomster och utgifter, gör en budget och se hur mycket det är realistiskt att spara. På samma sätt som vår budget måste sparplanen vara realistisk för att den ska hålla i längden. I bästa fall är sparandet än naturlig del av budgeten och vardagen, en summa som du månatligen lägger undan för att uppnå dina mål. Ingen kan säga hur mycket du ska eller kan spara, det är du som vet vilka förutsättningar du har. Kom ihåg att vara ärlig mot dig själv. Intala dig inte att det inte finns möjligheter till att spara innan du kritiskt granskat dina utgifter.

Gör sparandet till en vana. Då sparandet är en inbyggd handling i vår ekonomihantering och planering sker det obemärkt och påverkar inte vår vardag. Det är bra att börja med små belopp som sedan kan ökas med tiden om våra inkomster ökar. Minns att beloppet inte är det som avgör, huvudsaken är att du kommer igång. Dessutom blir små inbesparingar större summor med tiden.

Exempel:
1 euro/dag
7 euro/vecka
30 euro/månad
365 euro/år

Dela upp ditt sparande
Känns 60 euro som en stor summa att lägga undan månatligen? Hur skulle det i stället kännas att spara 2 euro per dag? Ibland kan det vara lättare för oss att tänka på sparandet utgående från mindre belopp, då kanske det också blir lättare att se inbesparingsmöjligheterna i vardagen.

  • Kan 2 euro sparas in i mataffären genom att granska vad du handlar, göra upp veckomenyer eller konsekvent handla med inköpslista? Mat är oftast hushållets andra största utgift efter boende, fundera hur du kunde hitta sparmöjligheter inom denna utgift.
  • Konkurrensutsätt dina avtal. Genom att granska dina försäkringar och elavtal kan du spara en hel del på årsnivå.
  • Granska dina abonnemang. Lyssnar du på musik, ljudböcker och ser på filmer så mycket att det lönar sig att lägga 30 euro månatligen? Har något abonnemang varit oanvänt en längre tid, kanske det lönar sig att avsluta prenumerationen.
  • Kan lunchen på restaurang ersättas med en matlåda?

Spara på lönedagen
Lägg undan pengarna som du öronmärkt för sparande på lönedagen, eller samma dag som du betalar räkningar. Det blir klarare att se hur mycket du har till förfogande för resten av månadens konsumtion, och sparandet blir verkligen av.

Lägg upp ett mål som motiverar dig
Var förberedd på att det kan komma stunder då du blir lockad till att använda en del av de sparade pengarna. Då detta händer är det bäst att ha en klar målbild för varför du sparar, och vad det är som väntar då sparandet är slut. Då vi har ett sparmål som verkligen motiverar oss, är det ofta lättare att låta sparpengarna vara.

Se alla artiklar