08.12.2020

Lucka 8: Chokladdoppade frukter

Lucka 8: Chokladdoppade frukter

I december brukar det bli en hel del gott att äta mellan varven. Här kommer ett enkelt, hälsosammare sätt att unna sig något sött - dessutom bidrar man litet till dagsdosen av frukt. Du visste väl att det rekommenderas att man skall äta en mängd motsvarande sex nävar grönsaker/frukt/bär dagligen?

Ingredienser:
Frukter (inhemska äpplen, plommon m.fl.)
6 stycken polkagrisar eller nötter/mandlar (varierar beroende på mängden frukt)
100 g mörk choklad (varierar beroende på mängden frukt)

Gör så här:
1. Skölj frukterna och låt dem torka
2. Krossa polkagrisarna i en mortel
3. Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad eller mikrovågsugn
4. Doppa frukterna i chokladen och lägg de chokladtäckta frukterna på ett underlag täckt av bakplåtspapper.
5. Strö polkagriskrosset eller de hackade mandlarna/nötterna över frukterna och ställ sedan in i kylen och låt stelna.

Detta recept skickades in av Ungmarthas lägerledare Mandi Palin.

Ett likanande recept kommer här, dock med apelsin och litet salt

Chokladdoppade apelsinklyftor

Ingredienser:
2 hela apelsiner
100 g mörk choklad
havssalt

Gör så här:
1. Börja med att skala apelsinerna. Dela upp dem i klyftor.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och sätt i en skål.
3. Sätt lite vatten i en kastrull och låt koka upp.
4. Sätt skålen med choklad över det kokande vattnet och blanda om med jämna mellanrum. Akta att du inte bränner dig! Tips! Man kan ha skålen med chokladen i ett durkslag med handtag så är det lättare att hålla i ovanför vattenbadet.
5. När all choklad smält, kan du lyfta skålen åt sidan. Doppa apelsinklyftorna i chokladen, men bara så att hälften av apelsinklyftan täcks med choklad. 
6. Sätt de chokladdoppade apelsinklyftorna på ett fat med bakplåtspapper.
7. Strö över lite havssalt på den chokladdoppade delen av apelsinklyftorna.
8. Sätt fatet en stund i kylskåpet så att chokladen stelnar. När chokladen stelnat är de färdiga!

Detta recept skickade Ungmarthas lägerledare Alexandra Sjöholm in.

Se alla artiklar