Lucka 6: Risgrynspudding

Lucka 6: Risgrynspudding

Risgrynspudding är en traditionell svensk rätt som ofta serveras vid jul. Det är en grötliknande pudding gjord av risgryn, mjölk, socker och ibland grädde. Det finns några historiska och kulturella anledningar till att risgrynspudding är förknippad med julen.

Historiskt sett var ris och mjölk baslivsmedel i förr i tiden, särskilt på landsbygden. Att göra en pudding av dessa enkla och tillgängliga ingredienser gjorde risgrynspudding till en prisvärd och näringsrik rätt, vilket gjorde den populär under julen. Vi har dessutom tillsatt en del juliga kryddor i puddingen för att ge den mer smak.

Julen är en högtid med fokus på att dela måltider och festliga stunder med familj och vänner. Risgrynspudding passar in i den festliga atmosfären och är en rätt som är lämplig att dela eftersom den ofta serveras med goda tillbehör.

I vissa hem brukar man gömma en hel mandel i risgrynsgröten eller -puddingen. Den som får mandeln anses ha extra tur eller får en särskild julklapp. Detta traditionella inslag lägger till en rolig och spännande dimension till måltiden. Brukar ni gömma mandel?

Risgrynspudding

5 dl risgrynsgröt
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljpulver
1 tsk mortlad kardemumma
2 msk socker
4 ägg

Till servering:
Lätt vispad grädde
Bär, frukt, nötter, frön, mandlar eller saftsoppa enligt smak

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader
2. Blanda gröt med grädde, vaniljpulver eller -socker, kardemumma och socker. Vispa ner äggen ett i taget.
3. Smörj en ugnssäker form med smör. Häll smeten i formen. Göm den hela mandeln i formen i detta skede om du vill. Grädda puddingen mitt i ugnen ca 40 min.
4. Servera risgrynspuddingen ljummen med lättvispad grädde och andra tillbehör

Se alla artiklar