Lucka 24: Festlig tårta med pepparkaksdekoration

Lucka 24: Festlig tårta med pepparkaksdekoration

Pepparkakor är bra till mycket, till och med jultårtan förgylls av en rad pepparkaksfasader.

Tårtan i sig kan vara vilken som helst, man kan göra en cheesecake, en morotstårta eller en klassisk kryddtårta med julsmak.

I tårtan på bilden gjorde vi en kryddkaka med färskostglasyr och till garnering pepparkakor med kristyr som vi bakat tidigare.

Ingredienser

Kryddkaka
4,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 msk pepparkakskrydda
2 tsk matsoda
2 dl smält smör
3 ägg
2,5 dl naturell yoghurt

smör och skorpsmulor till kakformen

Färskostglasyr
100 g naturell färskost
0,5 dl mjukt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa en kakform.
3. Blanda alla ingredienser till kryddkakan i en skål. Det spelar ingen roll i vilken ordning du tillsätter ingredienserna, men se till att kaksmeten blir jämn och fin.
4. Häll kaksmeten i formen och grädda i ca 55 minuter. Låt kakan svalna innan du brer på glasyren.
5. Vispa ihop alla ingredienser till färskostglasyren. Bred glasyren på den svalnade kakan, använd glasyren också som "lim" för att fästa pepparkakorna runt kanten.

God jul och gott nytt år till er alla! 

Se alla artiklar