Lucka 15: Drömfångare

Lucka 15: Drömfångare

En drömfångare är ett magiskt föremål med ursprung i den amerikanska urbefolkningens kultur. Den hängs upp invid en sovplats, exempelvis i taket i ett sovrum, och sägs fånga upp onda drömmar och mardrömmar.

För att göra en drömfångare behöver du en ring, exempelvis en hopflätad rot eller gren eller en tunn metallring som du lindat tråd runt. Du behöver också ståltråd, garn i olika färger, tråd (till exempel bomullstråd), träpärlor och fjädrar.

Gör så här:
1. Förbered ringen som utgör stommen för din drömfångare.
2. Linda metalltråd runt drömfångarstommen om det behövs för att hålla ringens form. Om du vill kan du också snurra garn runt stommen så att ringen ser finare ut.
3. När ringen är färdig börjar du med att göra en ögla som du kan hänga upp drömfångaren med.
4. Därefter gör du den första bågen en bit från öglan,sträckan beror på hur stor ring du har. Gör du exempelvis åtta bågar ska de alla vara på samma avstånd från varandra och den sista bågens avstånd till öglan ska vara cirka hälften av avståndet mellan de övriga bågarna. Du kan flytta bågarna några gånger för att det ska bli jämnt och snyggt och därmed göra hela nätet jämnt och snyggt.
5. Dra åt varje båge när du fått den på rätt ställe (håll fast med några fingrar), och gå varvet runt.
6. Nästa varv fortsätter på samma sätt. Bågen läggs mitt på föregående tråd, och dras åt för att sedan gå vidare till nästa trådsträcka. Här behöver du hålla i med tumme och pekfinger för att hålla det hela på plats.
7. Så här fortsätter du, varv efter varv. Glöm inte sätta in pärlor här och där.
8. När du gjort så många varv att du bara har ett litet hål på cirka 1 cm mellan trådarna kvar, fäster du tråden med en knut.
9. Till sist kan du dekorera din drömfångare med fjädrar i nedre delen av ringen. Endast fantasin sätter gränser för hur du dekorerar din drömfångare!

Se alla artiklar