Lär dig arbeta hemifrån

Den största utmaningen när man distansjobbar är att kunna fokusera på det arbete som ska göras. Här gäller det att ha både disciplin och förmåga att strukturera sitt eget arbete. På webben hittar du nyttiga verktyg för såväl projektplanering som kommunikation, och dem kommer du åt också hemifrån. Tänk på att en god struktur ger mer effektiv arbetstid.

Lika viktigt som det är att hålla fast vid strukturer och arbetsrutiner, är det att sätta gränser mellan arbete och fritid. Bara för att arbetet flyttar hem ett tag, betyder det inte att man jämt ska vara uppkopplad, tvärtom.

Fler tips för dig som vill distansjobba:

  • Är du en morgon- eller kvällsmänniska? Anpassa jobbet och arbetstiden efter din mest produktiva tid och följ din egen rytm.
  • Dela in arbetsdagen i arbetsblock. I varje block fokuserar du på en och samma arbetsuppgift, men inte längre än i högst en timme. Har du möjlighet, stäng av telefonen och mejlprogram så att du kan arbeta ostörd och lättare hålla fast vid att göra en sak i taget.
  • Respektera arbetstiderna och mikropauserna, och planera och strukturera noggrant din verksamhet. Ett bra sätt är att föra en ”arbetsdagbok” eller logg, där du regelbundet antecknar utförda arbetsuppgifter.
  • Vilken är din optimala distansarbetsplats? Vissa jobbar bättre med liv och rörelse runt omkring sig, andra vill ha absolut tystnad. Testa dig fram och välj den arbetsplats som passar dig bäst.

Den 21 september 2012 firar vi för andra året i rad den nationella distansarbetsdagen.

Se alla artiklar