Konsumera prylar eller tjänster?

Konsumera prylar eller tjänster?

White Monday uppmuntrar oss att reparera det som är sönder istället för att köpa nytt.

Om du är en hejare på att sy, och dessutom gillar det, kan White Monday vara en bra påminnelse om att med jämna mellanrum ta en titt i garderoben och plocka ut det som behöver lappas, fållas eller sys om. Men ifall du inte är så bekväm med nålen i hand, eller saknar väsentlig utrustning som exempelvis symaskin, är det ett bra alternativ att låta reparera dina kläder. Huvudsaken är att plaggens användningstid förlängs. Genom att låta reparera de trasiga jeansen, de slitna skorna eller väskan där dragkjeden är sönder stöder du dessutom en lokal företagare.

När vi använder våra pengar utövar vi konsumentmakt. Vi kan välja att köpa eller låta bli att köpa ett bruksföremål eller ett plagg. Vi kan välja att sätta våra pengar på ett hållbart föremål, eller ett föremål med kort levnadstid. Och vi kan också välja att rikta vår konsumtion mot tjänster istället för prylar. Det kan handla om att förlänga ett par skors användningstid genom att föra dem till skomakaren, men det kan också handla om att gå på fotmassage istället för att köpa ett tionde par skor (som du inte behöver). Det kan handla om att välja mellan att köpa mera sportutrustning eller att sätta pengarna på en yogakurs (eller annan valfri motionsform).

Det mesta som vi gör orsakar någon form av ekologiskt avtryck, men rent generellt kan man säga att pengar spenderade på tjänster har ett mindre avtryck än pengar spenderade på prylar. Utöver detta så stöder vi dessutom en företagare.

Fundera på vad som gör dig lyckligare. En ny pryl eller en upplevelse?

Se alla artiklar