Konst som får is att smälta

Konst som får is att smälta

Vem är du?
– Ja-a ... ibland undrar jag också det. Jag är 32 år och bosatt i Ekenäs med min sambo, son, varghybrid till hund, katt och två dvärghönor, varav Hjördis, skägghönan, är litet av en kändis i trakten.

Vad gör du?
– Jag är utbildad bildkonstnär, copywriter och har nyligen börjat med studier i guld­smide. Jag har dock arbetat med allt tänkbart sedan gymnasiet, bland annat har jag skrivit och illustrerat barnböcker under namnet Tanja Lönnroth. Under mitt officiella namn Tanja Is har jag gett ut serier i olika tidskrifter, och till och med en bok. Jag undervisar och arrange­rar gärna verkstäder för barn och vuxna, senaste en verkstad med ”annorlunda brodering” i Tölö gymnasium i november.
– De senaste åren har mitt tema varit döden, mystik och ritualer och jag ställer regelbundet ut i Finland och utomlands. I fjol hade jag fyra utställningar utomlands, i Italien och Polen. Jag har även fått öknamnet Dödskonstnären.
– Utöver att måla skapar jag mycket i textil under samma tema, broderierna har blivit väldigt populära och jag gillar den omväxling som tekniken ger mig. När jag målar gör jag det stort, medan broderierna oftast görs i mindre skala och är petigare.
– Och så ansvarar jag för kuratering och galleriverksamhet i Karis på Fotocentrum Raseborgs gallerier Zebra och Kobra. Jag har även ansvar för galleriverksamheten i Helsingfors på Awake Collective som nyligen öppnats.

Hur kom du på idén och vad inspirerade dig till motivet i korsstygnstavlan?
– Tavlan var kul att planera. Jag utgick ifrån vad Marthaförbundet står för, nyckelorden, samtidigt som jag ville hålla den lekfull och finurlig, med lite Pippistuk. Tyget är återanvänt, eftersom hållbarhet är viktigt för Marthaförbundet, och för mig.
– Om temavalet i min konst kan jag ännu berätta att döden, mystiken och ritualerna alltid har fascinerat mig, och jag upplever att de hjälper mig förstå omvärlden bättre. I ritualer och myter och mystik finns en hel visdom undangömd. Som konstnär och människa är jag extremt nyfiken på vilka vi är, varifrån vi kommer och varför vi är som vi är. Jag vill förstå min omvärld och framför allt mig själv, och genom min konst bearbetar jag allt. Samtidigt är många teman så tabubelagda i västvärlden att de är extra lockande. Jag har alltid dragits till det som är förbjudet.
– Till min stora glädje har broderi och korsstygn ökat i popularitet, och hela textilkonsten har också fått ett uppsving. Jag blir extra glad när jag ser att folk designar egna mönster och bryter mot vedertagna regler. På sociala medier, såsom Instagram och Pinterest, ser man många broderianarkister. Jag brukar också försöka att aktivt ladda upp mina broderier på Instagram (@tjonzi) och på min hemsida (tanjais.ratata.fi).

Har du någon speciell relation till just korsstygn?
– Jag minns att jag gjorde korsstygn redan i lågstadiet, men att broderierna sedan glömdes bort och andra hobbyer tog över. För cirka två år sedan tog jag upp broderi igen. Jag tror att jag fann handfärgade Mouline­silkesgarn som var så vackra att jag måste köpa dem. De första broderierna blev hemska, det krävdes ett antal innan jag hittade tekniken – i dag är jag som besatt av dem. Varifrån inspirationen kommer vet jag inte. Ibland drömmer jag om sådant som jag sedan överför i min konst. Det är som modeikonen Iris Apfel sade: “Man stiger på en insekt och så inspireras man av det.” Det är och förblir ett mysterium.
– I mina broderier finns det alltid en stark kontrast, liksom i mina tavlor: färgerna och tekniken versus motivet. Motivet kan vara tufft, medan tekniken och färgvärlden är glad och mjuk.

Vad annat har du på gång just nu?
– För tillfället arbetar jag på nya verk till utställningar, kuraterar utställningar för andra, planerar verkstäder, studerar guldsmide och drömmer om en solsemester.


Brodera en tavla med Marthabudskap

Brodera en härlig korsstygns­tavla med det aktuella Marthabudskapet ”En bättre värld, en vardag i taget”. Den färdiga tavlan går lätt att rama in och hänga på väggen, storleken är 29 x 20 centimeter.

  • För att få spännande skuggningar lönar det sig att experimentera med handfärgade Mouline silkesgarn. I verket har man för händerna använt tre olika handfärgade garner i rosa och blå nyanser.
  • Även de svartmärkta stygnen är gjorda i en nyanserad tråd (grå-svart) för att få en mer levande yta.
  • För att du lätt ska kunna följa mönstret har vi “prickat” mönstret där du byter färg från till exempel ljusrosa till en mörkare ton, se rödbetorna.
  • Skjortan och strumpbyxan är gjorda i vitt och blått garn, i mönstret är de vita delarna i svart och grönt.

Ladda ner mönstret här

Se alla artiklar