Kom som du är!

Det gäller att hänga med! Tempoökningen i samhället avspeglar sig även på barnen. Det sägs att de bland annat lider av hobbystress. Är det då befogat att M-klubbarna tillsammans med marthorna ordnar mera barn- och ungdomsverksamhet?

Ja, vi skall ordna verksamhet för barn och unga, för det vi erbjuder genom våra klubbar och kurser är direkt livsnödvändig kunskap. M-klubbens mål är att väcka och vidmakthålla intresset för hem, familj och samhälle och bereda tillfälle till skapande och sunda fritidssysselsättningar kring marthornas kärnområde (ekonomi, ekologi och hushåll). Det som skiljer M-klubben från många andra fritidsaktiviteter är att det inte förekommer någon tävlan i M-klubben. Man får komma som man är och behöver inte ha prestationsångest.

Jag höll i trådarna för en bakningskurs för barn för någon vecka sedan. Som biolog är jag inte van vid att baka bröd offentligt. Visst har jag kladdat på hemma i köket med mina flingor och mitt speltmjöl, men inte har jag undervisat andra i hur man skall baka. Före kursen förberedde jag mig väl, plockade fram bildreceptet och gick noggrant genom det så att jag skulle kunna svara på alla kvistiga frågor som kanske skulle komma. Kursen började och jag stod nervöst och stirrade på alla ingredienser och fingrade på ett decilitermått. Runt bordet hade tio stycken förväntansfulla barn bänkat sig, alla klädda i förkläde och med rentvättade händer. Efter namnleken bar det av in i jästbrödsmjölsmolnens töcken, decilitermått och jäst bytte ägare runt bakbordet. Och oj, vad vi hade roligt! Lite kladdigt blev det, men det är ”en världslig sak”, som Karlsson på taket säger. Degarna jäste och bröden bakades ut. Det intressanta var att alla barn hade samma recept, men det skulle man inte ha trott för varje semmelsats var unik. Men det gjorde ingenting, för barnen var så stolta över sina semlor, som det fick ta med sig hem. Fast jag ännu inte kan titulera mig semmelbagare, så skall jag definitivt dra en semmelafton, för det var så givande.

I dag leds ofta fritidssysselsättningar för barn och unga av professionella, av bland andra musiklärare, ungdomsledare och konstlärare. Detta är nästan omöjligt inom en medborgarorganisation som M-klubbarna, som bygger på medlemmarnas aktivitet och initiativ. Inom M-klubben vill vi plocka fram olika kunskaper som man kanske inte alltid har ett skriftligt bevis på. Vi vill plocka fram det som gör medborgarorganisationerna till vad de är och skall vara, det vill säga frivilligt arbete som är givande och roligt för gräsrötterna.

Jag utmanar alla marthor som kan att baka en kaka, steka en plätt eller sticka en häl. Kom fram nu alla ni marthor, för jag vet att ni finns! Jag har träffat er. Nog har vi väl så mycket tid att vi tillsammans någon gång en lördag, fast vi buggar fram, kan ordna en semmelkurs för byns barn?!

”Ett lands uppgång och fall beror på ungdomens uppfostran.”


Mia Skog
Verksamhetsledare för M-klubben

Se alla artiklar