Klimatsmart julgran – så gör du

Klimatsmart julgran – så gör du

Det finns starka traditioner bakom julgranen, ingen jul utan gran, tycker många. Ekologirådgivaren Anita Storm tipsar om miljösmarta juldekorationer och vad du kan göra med julgranen efter tjugondag Knut.

Det pynt och glitter som används under julhelgen leder ofta till miljöproblem på de platser där tillverkningen sker, främst eftersom de kemikalier som används i produktionsprocessen kan vara miljöfarliga. Tänk därför gärna om och överraska med en ny naturvänlig skrud för granen, till exempel upphängda pepparkakor, tomtar gjorda i ullgarn, tovade bollar eller dekorationer av naturmaterial, såsom mossa, lingonris, kottar eller kvistar direkt från skogen.

Att själv göra dekorationer till granen kan bli en social och trevlig pysselstund, där flera generationer får möjlighet att lära av varandra. Förr hängde man äpplen, nötter, pepparkakor eller julgranskarameller i granen – kanske kunde vi återta den traditionen?

Alla dekorationer behöver inte bytas ut på en gång, börja med att ersätta det pynt som redan är till åren kommet. Köp så lite som möjligt och använd också det material som du redan har hemma, till exempel papper, pysselfärger, träkulor, toarullar, lim med mera.

Grönt grantänk

En konventionellt odlad gran är ofta gödd med konstgödsel och behandlad med kemiska bekämpningsmedel mot ogräs och insekter, såsom glyfosat och nervgiftet prosulfocarb. Många av de importerade granarna som är tätt förpackade i en strumpa kan även utveckla mögel i den täta förpackningen.

När du väl har valt julgran, sköt om den väl. Om du vill ut i skogen och fälla en gran, tänk på att granfällning inte ingår i allemansrätten, du får endast ta granen från dina egna marker.

När julen är över och har dansats ut, vad göra med granen då? Den kan till exempel malas ner och hackas till flis som läggs i rabatten. Alla växter tål dock inte granflis eftersom det är surt, men det finns arter som gillar det, exempelvis rhododendron, azalea och blåbär.

Om du vill elda upp granen, är det bäst att göra det i en kamin. I en öppen spis kan den släppa ifrån sig nittio gånger mer stoft till luften än om den bränns i en förbränningsanläggning.

Granen kan också klippas i bitar och läggas i komposten där den långsamt bryts ner, förutsatt att temperaturen hålls över plus fem grader.

Ett annat sätt är att bygga ett skydd till småfåglarna, där de till exempel kan äta av den mat som du serverar dem eller får en skyddad plats att vistas på när snålblåsten viner runt knutarna.

Om du ännu inte har hunnit täcka över din rabatt med tillräckligt skyddande lager av till exempel kvistar, fyll på med ett lager av granen.

Martha tipsar!

Gransänkning i Karleby

Den 6 januari kl. 10–14 i Vasa på Metviksparkens parkeringsplats invid nya fiskebryggan och den 9 januari kl. 10–14 vid Storgrundet i Karleby ordnar fritidsfiskarna i samarbete med Marthaförbundet en gransänkning i vatten för att ge fiskar lekunderlag. Håll koll i lokala evenemangskalendrar för uppdaterad information!

Se alla artiklar