Kemikalier på köpet vid klädkonsumtion

Kemikalier på köpet vid klädkonsumtion

Vår stora klädkonsumtion påverkar både oss och miljön runt omkring oss och de ställen där de tillverkas runt om i världen. Det sägs att ett klädesplagg reser mera innan det når slutkonsumenten än vad plagget reser på slutkonsumenten.

Gyllene regler vid inköp av kläder

  • Satsa på färre plagg av högre kvalitet som har en lång livslängd. Alternativet är att köpa på secondhand.
  • Köp kläder med oberoende miljömärkning, exempelvis Svanenmärket, som tar hela produktionskedjan i beaktande.
  • Köp kläder i återvunnet material.
  • Undvik kläder i hundraprocent syntetmaterial.

Kom ihåg! Klädernas totala miljöbelastning beror på många faktorer, såsom hur tygerna spinns, färgas och behandlas innan de sys.

Kemikalier på köpet
Användningen av kemikalier vid textilproduktion är omfattande. De val som görs under produktionen har effekt på dels det område där produktionen sker, dels människors hälsa – både arbetare och de som bor i omedelbar närhet. Ämnen som kan ge allergiska reaktioner är krom, formaldehyd, latex och olika färgämnen – ta reda på vad som finns i de kläder du tänker köpa! Fråga i butiken när du handlar vad varan innehåller, så att du kan göra ett medvetet val.

När kläder tvättas försvinner kemikalierester som blivit kvar från tillverkningsprocessen. Kemikalierna går vidare ut i naturen eller till reningsverket och kan påverka miljön. En del av kemikalierna kan störa den biologiska reningen i reningsverken.

Exempel
Vid produktion av ett kilo jeans används i medeltal 2,4 kilo kemikalier, i värsta fall 3,6 kilo kemikalier. Det är inte mängden kemikalier per kilogram som är måttet på hur farligt det är för hälsan, ett ämnen kan också i mycket små mängder påverka vår hälsa. Exempelvis vissa färgpigment, formaldehyd och vissa bekämpningsmedel är farliga även i liten mängd. Det vill säga, viktigast att veta är vilka kemikalier som använts, då en del kemikalier är skadliga för oss i små doser, medan andra inte påverkar oss nämnvärt.

Kemikalieanvändning under tillverkningsprocesser av kläder:

  • Vid fiberframställning: konstgödsel och bekämpningsmedel i bomullsodling samt ämnen som används vid tillverkningen av viskos och polyester
  • Vid produktion av garn och tyg: oljor, klisterämnen, tensider, natronlut, blekmedel, skumdämpare, vätmedel och komplexbildare
  • Vid färgning och efterbehandling: pigment, tvättmedel och impregneringsmedel
  • Vid transport: medel mot mögel och ohyra
  • Vid användning av färdiga plagg: tvätt- och sköljmedel

De fibrer som används till kläder har alla olika egenskaper och därför är fiberns ursprung av betydelse för vilka och hur mycket kemikalier som används. Bomullen kan vara behandlad med ämnen för att öka vätskeuppsugningsförmågan eller för att minska krympning vid tvätt.

När man ska göra inköp har man i regel två val: att slå på stort och satsa på så hög kvalitet som möjligt, eller att snåla och välja det billigaste alternativet. Med de här fem tipsen kommer du långt:

  • Välj ekologiska alternativ nära kroppen, underkläder, t-tröjor och lakan.
  • Kasta inte dina kläder – mycket resurser har gått åt till produktion och transporter till slutkonsument. Byt kläder på klädbytardagar, gör om och skapa din egen stil, sälj på loppis eller ge till hjälporganisationer.
  • Använd naturmaterial – ull är naturligt smuts- och fuktavvisande, välj det framom impregnerat material.
  • Ta reda på hur lädret i dina skor är garvat. Välj naturgarvat läder som är garvat med fett eller bark i stället för med kemikalier.
  • Ta reda på varifrån textilierna kommer, undvik produktion från Kina, Pakistan och Tunisien. Det minskar risken för att dina kläder är producerade av barn och att de innehåller farliga kemikalier.

Läs mer om hållbara material.

Se alla artiklar