Karin Erlandsson inspireras av säsongerna

Karin bloggar på lopptorget.ratata.fi. Den här veckan bakar hon med höstens matkorg och tipsar om goda recept.

Beskriv din blogg och bakverken på den?
Jag började blogga för tre år sedan. Fokus låg på loppisinköp och bakverk presenterade på loppisfyndade fat. Bloggen blev småningom en bakbok, Sött och nött, och några bakningsprogram som sändes i Min morgon. Det senaste halvåret har fokus istället legat på min utmattningsdepression som jag numera är tämligen frisk från men ändå ville skriva om. På bloggen har jag blandat depressionsinlägg med kladdkakerecept. Jag tänker att det förmodligen är så för ganska många: ångest och glasyr om vartannat.

Finns det någon röd tråd då du bakar?
Jag strävar efter det oväntade, samtidigt som recepten inte ska innehålla underliga ingredienser som är svåra att få tag i. Roligast är det att förskjuta förväntningarna på klassiker, som till exempel att ha pepparkakskrydda i jordgubbstårtan,

Vad ger bakandet dig?
Bakandet är ett sätt för mig att vara kreativ på, eftersom jag hittar på alla recept själv. Framför allt uppskattar jag känslan av att bli färdig. Jag jobbar som kulturredaktör på Nya Åland, och texter blir egentligen aldrig färdiga, det finns alltid något att pilla med. Men en kaka är klar då den är klar. Det är på många sätt en lättnad: att få känslan av ett avslut.

Hur mycket tänker du i säsong när du bakar?
Mycket, det är alldeles självklart. Jag skulle aldrig uppmana mina läsare att använda jordgubbar i januari genom att publicera ett recept med jordgubbar utanför säsong.
Jag uppskattar möjligheten att variera råvaror, och de tillfällena uppenbarar sig automatiskt då man följer säsong. Jag brukar vara ganska trött på äppelrecept i november, men nu är jag jätteinspirerad av äpplen igen. Dessutom gillar jag begränsningar, det ger någonstans stadga åt tillvaron, även om det bara gäller blåbärssäsongen. Eftersom jag bloggat några år är det också roligt att gå till arkivet och se vad jag hittade på för recept med rabarber förra våren, eller lingon förförra hösten.

Hur ser ett ”bakår” ut för dig?
Bakåret börjar med rabarbern som dessutom råkar vara min favoritingrediens. Det är något så rejält med rabarber. Sen rullar sommaren på med jordgubbar, hallon, blåbär, äpplen och lingon. Röda vinbär är svåra, men vi har dignande buskar så jag är tvungen att hitta på något. Svarta vinbär är en stor favorit, man känner sig så frisk då man äter svarta vinbär. Vi brukar pressa havtorn från en släktings buskar och något år har jag hittat på söta recept med jordärtskocka. Sen tar bakåret slut och chokladsäsongen inleds fram till pepparkakorna.

Enda problemet med säsongstänket är perioden februari-maj, eftersom ingenting är färskt och nytt. En gång hittade jag på en palsternackskaka, den är jag stolt över, och jag har en känsla av att mycket kunde göras under den perioden bara man tänkte efter lite.

Vad tar du till vara ur naturen på hösten och vad dyker upp i dina recept?
Hm, skamligt nog tar jag inget till vara, jag förädlar bara det jag får. Jag har fantastiska svärföräldrar som förser mig med bär i överflöd. Jag tycker överlag att många bärrecept är ganska tråkiga, det har inte hänt något på den fronten sedan blåbärspajen uppfanns. Därför är det ganska enkelt att hitta på nya saker, och då råvarorna är så fantastiska som bär faktiskt är, brukar det bara vara roligt.
Kan du avslutningsvis ge länkar till några bakverk på din blogg som är i säsong just nu!

Lingonkladdkaka med nutellaglasyr finns här:

Päronpaj med dumlefluff finns här:

Tårta med svarta vinbär och vitchoklad finns här:

Och här finns ett inlägg där jag listat flera sensommarrrecept:
Se alla artiklar