Känner du en vardagshjälte att nominera för Fredrika Runeberg-stipendiet?

Känner du en vardagshjälte att nominera för Fredrika Runeberg-stipendiet?

I år har du första gången möjlighet att föreslå en Fredrika-stipendiat.

I utmanande och avvikande tider blir samhällsmoderliga handlingar särskilt viktiga – för hela samhället och för många enskilda personer. Känner du en vardagshjälte? Någon som gör en insats utöver det vanliga inom till exempel skola och utbildning, vård, sociala sektorn eller föreningsliv? Det är dags att välja årets Fredrika Runeberg-stipendiat.

Fredrika Runeberg drev ett stort hushåll, fick åtta barn och hörde till de mest bildade kvinnorna på sin tid; hon var författare och en av landets första kvinnliga tidningsredaktörer. Hon tog ställning för ogifta kvinnors rättigheter och kvinnors rätt till skolgång, utbildning och arbete. För många var Fredrika Runeberg känd som Johan Ludvig Runebergs hustru.

Fredrika Runeberg-stipendiet delas varje höst ut till en person som gjort en samhällsmoderlig gärning i Svenskfinland. Stipendiet kan inte sökas, men i år har du första gången möjlighet att föreslå din Fredrika-stipendiat.

Vem tycker du skulle vara den allra bästa Fredrika-stipendiaten år 2020? Vem är vår vardagshjälte då världen satt vardagen på undantag?

Lämna in ditt förslag

Den du föreslår kan jobba eller verka inom vilken sektor som helst. Ditt förslag kan gälla en enskild person eller till exempel en arbetsgrupp eller förening. Det viktiga för priskommittén är att stipendiaten gör en tydlig, samhällsmoderlig insats för sina medmänniskor.

Kontrollera gärna om din kandidat tidigare har fått stipendiet. Här hittar du en förteckning över de tidigare stipendiaterna. Lämna in ditt förslag senast den 25 maj 2020 via det här webbformuläret.

Om Fredrika Runeberg-stipendiet

Inom Svenska kulturfonden finns Fredrika Runebergs stipendiefond. Fondens syfte är att bevara minnet av Fredrika Runebergs gärning och stimulera till den samhällsmoderlighet som var utmärkande för henne.

Stipendiet utdelas varje år på Fredrikas födelsedag den 2 september. Mottagaren utses av en kommitté med representanter för

Se alla artiklar