Julen med Bettina S.

I början av november är julen inte ännu aktuell för Bettina Sågbom, som bor med radioredaktören och sångaren Thomas Ek och sina två söner i ett enfamiljshus i Esbo. Nog för att hon dagen innan när hon besökte ett stort möbelvaruhus påmindes om den annalkande julen.

Pojkarna från första äktenskapet är 12 och 10 år gamla och för dem är det roligt att före julen åka med Bettina till ett shoppingcenter för att köpa julklappar.

– De säljer själva jultidningar till nära släkt och vänner för att få ihop till julklappsslanten.

Pepparkaksbaket hör till jultraditionerna i familjen Sågbom-Ek. Pojkarna klarar det nästan på egen hand och i fjol var det Bettinas Hangöbosatta mamma som gav dem pepparkaksdegen.

I sitt förra äktenskap med en engelsman firade Bettina med familj julen i föräldrahemmet, där det hör till traditionerna att besöka kyrkogården för att tända ljus på gravarna. Bettinas pappa brukade be en för barnen okänd familjebekant att ställa upp som julgubbe. Bettina kommer från ett hem där mamma alltid bullar upp stort inför julen. Bettina är mer minimalistisk i sitt eget julfirande, i vilket också svärmor och Thomas vuxne son brukar delta.

På julmiddagsbordet hos familjen Sågbom-Ek fanns i början en stor skinka som inte hade så stor åtgång, resterna glömdes bort i frysen. Vis av skadan har skinkbiten blivit allt mindre. Och några rotsakslådor finns det inte på bordet.

– I vår familj är det fisk som gäller. Ungarna äter också hellre gravlax än skinka. Thomas favoritjulmat är rom, helst laxrom. Till efterrätt kan det bli fruktsallad med vispgrädde, som ungarna gillar. Alternativet är dajmtårtan som finns på IKEA.

Julafton på puben

Den mest avvikande julen som Bettina kommer ihåg är julen i England när hon jobbade på en pub. På julafton var det full rulle på puben, folk samlades för att dricka sig fulla på öl som Bettina serverade.

– Det kändes nog konstigt att uppleva rajtantajtanjulen på puben i England i jämförelse med vår stämningsfulla jul. I England är julen också mer kommersiell med massor av julklappar på juldagen. Hemma hos oss är presenterna viktigast för barnen, men det är inte fråga om så dyra, fina presenter. Böcker finns det i många julklappspaket. Det är viktigt att ungarna läser. Aldrig att jag skulle ge dem PlayStation eller en PC – de dyra sakerna ger jag hellre till födelsedagen. Det händer att jag packar in sådant som de behöver, till exempel kläder, men det är lite tråkiga julklappar. Min äldre pojke har vuxit ur sina slalomkängor, men nya får han inte i julklapp.

Pojkarna brukar fortsätta jullovet i England hos pappa. Dit reser de ofta på annandag jul och stannar över nyår.

– Thomas och jag brukar fira nyår med extra god mat. Svärmor brukar vara inbjuden.

I flera år hade Bettina samma nyårslöfte – att behärska sitt häftiga humör.

– Men det brukar inte lyckas, så jag har slutat upp med att ge nyårslöften. Jag borde räkna till tio innan jag exploderar. Men inte är det så hemskt med en mamma som skriker ibland, det går ju om.

Ledig vecka

För Bettina Sågbom innebär julhelgen en välbehövlig ledig vecka från jobbet på TV:n med talkshowen Bettina S.

– Vi har ett stort hus med pågående renovering. Målningsarbetena gör jag själv. Under sommarhalvåret jobbar jag i trädgården.

– Min mamma är nog ännu husligare än jag, men visst brukar jag fylla frysen med trattkantareller och fastän vi bor nära Överby trädgård är det så mycket roligare att odla potatisen och dillen själv. Trädgårdodlingen är en hobby som jag inte stressar med.

Om sin populära talkhow vet Bettina endast att den fortsätter vårterminen ut. Gärna skulle hon se att de stora världsstjärnorna skulle gästa hennes soffa, men chansen är liten med våra låga tittarsiffror.

– I Sverige med tittarsiffror över miljonen är det helt annat. Gärna skulle jag vilja att popsångaren Anastacia – som kommer till Finland på våren – skulle vara en av mina gäster. Hennes historia med bröstcancer, som upptäcktes när hon besökte plastikkirurgen för att få bröstimplantat, är intressant. Numera gör hon kampanj för bröstcancerundersökningar.

– Men det är inte vilka som helst kändisar från löpsedlarna i min soffa. Matti Nykänen platsar till exempel inte, någon moral måste man ha i urvalet. Man kan inte klappa en sådan person på huvudet. Och varje gång är en av gästerna någon mindre känd, som inte brukar figurera på löpsedlarna.

Programpaus

I den sista Bettina S.-talkshowen före julen är en av gästerna den orthodoxa kyrkans överhuvud, fader Mitro.

– Han är rolig och ”rakkauden kautta”. En älskvärd och vidsynt person.

Som kontrast till denna kyrkans man plockar Bettina in Geir Rönning som musikartist.

– Kontraster och motsättningar ger programmet lyft.

Efter den 20 december blir det programpaus till mitten av januari.

Sunniva Ekbom

Se alla artiklar