Hurdana konsumenter är vi?

Hurdana konsumenter är vi?

Vi kan utvecklas som konsumenter. Hurdan är du som konsument, och på vilket sätt kan du utmana dig själv att konsumera mera hållbart?

I det femte avsnittet av poddsamarbetet med Äta sova spara talar vi om konsumtion och hurudana vi är som konsumenter.

Marina menar att ingenting är statiskt: vi kan utvecklas som konsumenter. Ofta är det någon viss livssituation som leder till att vi blir mera medvetna om hur vi konsumerar, till exempel en period med lägre inkomster eller en period med intensivt sparande inför en större satsning. Ida håller med om att konsumtionen varierar med livssituationen och försöker själv idka minimalism i sin familj. Ronja har konsumerat väldigt mycket under vissa livsperioder och menar att konsumtion ofta är förknippat med känslor. Marina lyfter fram att en förutsättning för att vi ska kunna och konsumera medvetet och hållbart är att vi mår bra. När vi mår dåligt kan vi sällan ägna energi åt vår konsumtion och det är vanligt att döva illamående med konsumtion.

Snacks och take away märks i plånboken

En stor del av vår månatliga konsumtion består av mat. Vi behöver alla mat för att leva och Helsingfors universitets centrum för konsumentforskning har i sin referensbudget angett att 261 euro för kvinnor och 294 euro för män är en summa som möjliggör att äta varierat, näringsrikt och balanserat.

För Ronja som lever ett tidvis hektiskt liv kan take away-mat vara ett problem som leder till ökade kostnader. Marina känner igen resonemanget och säger sig försöka förutse vilka veckor som kommer att bli speciellt krävande och fylla förråden hemma på förhand. Ida påpekar att det tenderar att bli mycket snacks när det är bråttom, vilket också märks i plånboken.

Hur försöker tjejerna minimera matkostnaderna? Marina ger tips om hur man minskar matsvinnet. Ronja älskar att shoppa mat med kort datum till nedsatt pris och Ida är en hejare på att skriva listor på vad som ska inhandlas och hålla sig till planen.

Lyssna på podden för mera tips kring konsumtion. Hur förhåller sig tjejerna till klädinköp och kan de utmana varandra till att bli bättre konsumenter?

Avsnitt 5: Konsumera målmedvetet och utmana dig själv

En stor del av vår månatliga konsumtion består av mat. Hur kan vi minimera matkostnaderna? Marina ger tips om hur man minskar matsvinnet. Ronja älskar att shoppa mat med kort datum till nedsatt pris och Ida är en hejare på att skriva listor på vad som ska inhandlas och hålla sig till planen. I det femte avsnittet av poddsamarbetet med Äta sova spara talar vi om konsumtion och hurudana vi är som konsumenter.

En euro i taget samarbetar år 2021 med den populära podcasten Äta sova spara. I de tio avsnitten, som följer upplägget i boken En euro i taget, kan ungdomen ta del av kunskapen och låta sig inspireras. Diskussionen fortsätter sedan på Instagram för den intresserade.

Läs mera om poddcasten Äta sova spara här

Foto: Studio Pieni / Lotta Åberg

Se alla artiklar