Helsingfors Strömmingsmarknad får det finlandssvenska matkulturpriset 2021

Helsingfors Strömmingsmarknad får det finlandssvenska matkulturpriset 2021

Finlands svenska Marthaförbund har beslutat att tilldela Helsingfors Strömmingsmarknad det finlandssvenska matkulturpriset 2021 på 1 000 euro.

Helsingfors Strömmingsmarknad är ett av Finlands äldsta traditionella evenemang sedan år 1743. Strömmingsmarknaden har under årens lopp förvandlats från en matmarknad till ett evenemang för allmänheten där skärgårdstraditioner och modern matkultur möter varandra.

Helsingfors stad har som mål att även i framtiden bibehålla strömmingsmarknadens traditionella stämning och att stödja strömmingsfiskarnas levebröd. Marknaden är en viktig del av den finlandssvenska matkulturen. Marknaden har långa traditioner som går hand i hand med Marthaförbundets värderingar om att främja hållbara inhemska val, öka kunskapen om Östersjön samt öka användningen av smarthfisk.

- Vi är tacksamma för utmärkelsen vi fått. Strömmingsmarknaden är höjdpunkten under Helsingfors evenemangsår. Samtidigt är vi ödmjuka inför vår roll. De verkliga hjältarna och evenemangets huvudartister är fiskarna vars försörjning vi hoppas kunna skapa kontinuitet till, säger Stuba Nikula vd på Helsingsfors evenemangsstiftelse.

Se alla artiklar