Ha koll på olika avtal

Ha koll på olika avtal

När du står inför att flytta till ditt eget hem är det avgörande att du har en bra förståelse för olika avtal och också kan hantera dem. Olika avtal utgör en grundläggande trygghet i den administrativa delen av att bo själv. Genom att säkerställa att du har koll, kommer din flytt att bli smidigare, och du kommer att känna dig mer säker och trygg med din nyfunna självständighet.

Hyresavtal

Oavsett vem du hyr av - skriv alltid ett kontrakt! Det är väldigt viktigt att du läser igenom och förstår alla avtal och kontrakt du skriver under. Det här gäller både när du hittar din drömbostad och får ett nytt jobb.

Hyran du ska betala står utskriven i ditt hyresavtal. Hyrans storlek kan variera mycket beroende på bostadens skick, renoveringar, ort, utrustning och storlek. I Finland gäller avtalsfrihet, vilket innebär att det inte finns en bestämd summa på förhand för hyror. Hyran ska täcka de kostnader som finns för bostaden. Jämför gärna därför på förhand priser för motsvarande bostäder för att veta om den angivna hyran är rimlig. Notera att en justering av hyran ska meddelas skriftligen och vara en överenskommelse. Hur är det avtalat i hyresavtalet?

Läs noggrant igenom hela hyresavtalet och se till att du förstår alla villkor och ansvarsområden. Det finns både visstidshyreskontrakt och tillsvidarehyreskontrakt. Speciellt villkor kring garantihyra, vatten, el, hemförsäkring och internet kan vara områden som skiljer sig en hel del. Ibland är de inkluderade och ibland behöver de tecknas skilt. Känns något oklart så be hjälp med att få det förklarat för dig och/eller omskrivet i kontraktet. Kolla även upp lagstiftningen kring uppsägning. Det är även ibland möjligt att förhandla om några av villkoren för att säkerställa att de passar just dina behov. När allt är klart, skriv under avtalet och se till att du får en kopia för din egen dokumentation.

Hyresavtal med varningstecken
Hyresavtal med varningstecken

Vad är en garantihyra?

När du letar efter en bostad och förbereder dig för din kommande flytt är det viktigt att förstå olika avtalsvillkor, inklusive begreppet garantihyra. Kolla därför noggrant upp hur mycket garantihyra som krävs för din bostad, och att du har pengarna redo innan du skriver på avtalet.

Garantihyra, ibland kallad deposition, är en summa pengar som du som hyresgäst betalar till din hyresvärd som säkerhet. Syftet är att täcka eventuella skador på bostaden eller obetalda hyror under din hyresperiod. Det finns två huvudsakliga sätt att hantera garantihyran:

  • Direkt till hyresvärden: Garantihyran betalas som en överföring till din hyresvärd. Denna metod kostar normalt inget extra. Pengarna ska returneras till dig efter att bostaden har genomgått en slutlig granskning och eventuell städning.
  • Hyresgarantikonto på banken: Garantihyran placeras på ett separat bankkonto i ditt namn. Detta konto är pantsatt (vilket kan innebära en mindre avgift). Pengarna förblir under din kontroll under hyresperioden. Pantsättningen hävs när både du och hyresvärden har undertecknat att garantihyran inte längre är i användning.

Om du lämnar bostaden i gott skick och har betalat alla hyror enligt överenskommelse ska hyresvärden återbetala hela garantihyran till dig.

Vad händer om jag inte får tillbaka min garantihyra?

Om du inte får tillbaka din garantihyra när du flyttar ut, påminn först din hyresvärd om att det är dina pengar. Om det uppstår tvister om skador på bostaden, krävs bevis från båda sidor. Om du är ansvarig för skador, har du rätt att begära kvitton för kostnader som täcktes av garantihyran. Du behöver inte stå för kostnader som inte är direkt kopplade till skadan. Tydlig kommunikation med din hyresvärd är nyckeln för att lösa eventuella problem kring garantihyran.

Andra viktiga avtal

I samband med en flytt behöver man också ha koll på många andra avtal och abonnemang så som el, telefon, internetabonnemang, med mera. Börja med att lista de avtal du behöver och konkurrensutsätta dem. Dubbelkolla även i ditt hyresavtal vilka tjänster som kanske redan är inkluderade i hyran och vilka avtal du behöver teckna själv. Kom även ihåg att använda dig av möjliga studierabatter.


Konkurrensutsätt alla avtal regelbundet!

Konkurrensutsätta: Konkurrensutsätta betyder att flera olika företag tävlar för att erbjuda dig något som passar just dig, oavsett om det är en vara eller en tjänst. Det handlar inte bara om att välja det förmånligaste alternativet, utan också om att tänka på vad som är bäst för dig i termer av både kvalitet och lämplighet.

Försäkringar:

Som hyresgäst är det nödvändigt att teckna en hemförsäkring. Dessutom kan det vara fördelaktigt att överväga andra försäkringar beroende på dina preferenser och din livssituation. Ta dig tid att utforska vilka försäkringar som kan vara viktiga för dig som hyresgäst och jämför gärna olika försäkringsbolag för att hitta det som passar bäst. Det är viktigt att noga läsa och förstå försäkringsavtalen och villkoren för att vara medveten om vad din försäkring täcker. Många försäkringsbolag erbjuder även rabatter för studenter eller unga vuxna, så se till att fråga efter dessa erbjudanden.

Elavtal:

Ta reda på från och med vilken dag du behöver ha din el-anslutning i kraft i din nya bostad. Det tar vanligtvis ca 1–3 dagar att koppla på elen i en lägenhet. Att vara medveten om din elförbrukning är inte bara bra för miljön utan kan också bidra till att spara pengar på lång sikt.

Här är några enkla och effektiva tips för att minska elkonsumtionen och göra ditt hem mer energieffektivt:

  • Apparater: Stäng av elektroniska apparater och lampor när de inte är i bruk.
  • Smart matlagning: Optimera din användning av ugnen genom att använda både för- och eftervärme, och överväg att tillaga flera rätter samtidigt för maximal effektivitet.
  • Följ med eltillgången: Utnyttja tidpunkter med högre eltillgång för att använda apparater som tvättmaskin och diskmaskin. Lär dig om elprisernas variationer på marknaden om du har börsel.

Vatten:

När du undertecknar ditt hyresavtal kommer det att framgå om vattenavgiften ingår i hyran eller inte. Det är en god idé att överväga sätt att minska din vattenförbrukning och bli mer miljömedveten. Försök exempelvis att ta kortare duschar för att spara vatten. Kontrollera regelbundet om det finns läckage i kranar, toaletter eller andra vattenanvändande apparater.

Internetabonnemang:

När du flyttar till ditt nya hem, bör du undersöka om husbolaget erbjuder internetanslutningstjänster. Ibland behöver du inte nödvändigtvis skriva egna avtal, utan kan använda redan befintliga avtal till en lägre kostnad. Vilket typ av internetabonnemang du behöver beror på hur du planerar att använda din internetuppkoppling och vilken hastighet du behöver. Överväg om du behöver en separat anslutning eller om din telefonanslutning är tillräcklig. Tänk också på att många utbildningsinstitutioner erbjuder gratis internetuppkoppling vid din studieplats.

Sophantering:

När du flyttar in i ditt nya hem, är det viktigt att du informerar dig om sophanteringssystemet och de gällande reglerna i ditt husbolag. Att sortera och återvinna ditt avfall när det är möjligt är ett sätt att bidra till miljön. Om du vill veta mer om sophantering i ditt område, kan du läsa mera på din lokala avfallshanteringsservice.

  • Österbotten: Stormossen
  • Åboland: Sydvästra Finlands Avfallsservice
  • Helsingforsregionen: HSY
  • Nyland: Rosk 'n' Roll

Flyttanmälan och postens eftersändning

Gör en flyttanmälan på postens webbplats. Genom att göra detta kan du uppdatera din adressinformation både hos posten och hos befolkningsregistret (Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata) samtidigt. Kom ihåg att även meddela ditt husbolag om din inflyttning eller utflyttning.

Se alla artiklar