Gör ett herbarium!

Gör ett herbarium!

Bra att ha

Sax
Påse eller ask till blommorna
Torkpapper (2 till varje pressning) – gråpapper eller läskpapper
Dagstidningspapper
Tunga böcker (telefonkatalog)
Kraftigt vitt papper
Penna
Klisterlappar (etiketter) eller kontaktplast

När du ger dig ut för att plocka växten ska det vara uppehållsväder. Ta med en flora och ta reda på något om växten innan du drar upp den. Den kan vara fridlyst eller sällsynt. Börja därför med vanliga växter som finns i stort antal.

Sätt växten i expelvis en liten pafflåda eller papperspåse. Undvik plastpåsar, i dem börjar växten lätt svettas och blir snabbare obruklig till ditt herbarium. Solen torkar snabbt ut växter, så skydda dem från direkt solljus.

Lägg växten mellan två gråpapper eller läskpapper, som har bra uppsugningsförmåga. Använd inte en tidning direkt mot växten, trycksvärta överförs då till växten. Bred ut växten på pappret i önskad form.

Lägg sedan en tyngd ovanpå, exempelvis en telefonkatalog eller ett gammalt strykjärn. Låt växterna ligga så här ett par dagar. Hur snabbt växten torkar i pressen beror helt på växten. Om det är en köttig växt bör du byta ut torkpappret under pressningen.

När växten är torr ska den monteras på ett kraftigt papper. Du kan fästa den med konktaktplast, eller med mindre remsor av självhäftande papper. Använd inte vanligt tejp, det missfärgas.

Skriv växtens namn på valfritt språk och latin. Bifoga övrig övrig information du finner viktig, så som hur och var den växter, hälsoeffekter och användningsområden.


Text: Anita Storm, ekologirådgivare

Se alla artiklar