"Goda vanor skapas tidigt"

"Goda vanor skapas tidigt"

Vad har du studerat?
– Jag har studerat kostvetenskap i Uppsala. Först ville jag bli talterapeut men kom inte in på den utbildningen så jag bläddrade i en utbildningskatalog för Uppsala universitet och snubblade över kostvetenskapen. Jag skulle bara läsa det en termin tänkte jag, för att sedan söka till talterapin på nytt, men kostvetenskap var alltför intressant för att hoppa av. Jag läste klart och är verkligen nöjd med det valet, det är ju jättespännande med mat!

Vad har du tidigare jobbat med?
– Tidigare har jag jobbat på Folkhälsan med Gimme5, ett projekt som vill väcka barns intresse för och öka intaget av frukt, bär och grönt. Samt med hälsofrämjande för barn och unga, också det på Folkhälsan, där Gimme5 var en del, men då jobbade jag även med fysisk aktivitet och återhämtning.

Vad brinner du för?
– Tänker att jag borde svara något stort och diplomatiskt, men sanningen är väl att jag brinner för mat. Min man frågade mig en gång: vad tänker du på 80% av dagen? Han svarade också för min del, "jo, det är MAT du tänker på 80 % av dagen". Jag vill inspirera till goda vanor och val men önskar också en vidare syn på maten. Mat ska ge kroppen vad den behöver för att orka, men det får och ska också vara gott och njutningsfullt att äta, och den sociala biten i att äta tillsammans ska vi inte glömma. Mat är något som ska få oss att må bra.

Vad ser du fram emot i jobbet med Tack för maten?
– Jag ser fram emot mötet med barn och deras nyfikenhet och intresse för mat och nya livsmedel. Att få se när de först kan vara skeptiska, men när det sedan vänder, och de modigt doftar, lyssnar och smakar på nya livsmedel. Lyckan hos dem när de ser sig själva som vinnare, för att de vågade trots allt. Jag ser också fram emot att få inspirera såväl föräldrar som personal. Det finns en stor osäkerhet och ibland rädsla och jag ser fram emot att få inspirera till att det inte behöver vara svårt – att det är gott och roligt med mat!

Varför är projektet Tack för maten! viktigt?
– Tack för maten är viktigt därför att goda vanor skapas tidigt. Skapar man förutsättningar för goda vanor så tidigt som möjligt följer de sannolikt med genom livet. Att projektet knyter ihop både daghemsmåltiderna och familjematlagning är en stor styrka tror jag, de goda vanorna sprids både på dagis och i hemmet och de två samarbetar kring att skapa förutsättningarna.

Läs mer om projektet på tackformaten.fi

Se alla artiklar