Gästbloggaren Fia Doepel lagar färggrann mat i blått kök

Beskriv din blogg och maten du bloggar om?
Bloggen fokuserar på vegetarisk mat och om somrarna på hemodlade grödor. När det kommer till efterrätter använder vi oss knappt av något socker alls, utan sirap eller honung eller någon frukt såsom dadlar eller banan. Kort kan man säga att bloggen handlar om vegetarisk och nyttigare föda.

Du har en annan blogg från förut, men startade thebluekitchen i augusti. Vad fick dig att vilja börja blogga också om mat?
Jag är uppvuxen i en familj där maten har spelat en central roll, med både pappa och mamma som matentusiaster. Hade ett bra tag funderat på idén att starta en matblogg eftersom matlagning alltid har varit hemskt naturligt i min omgivning. När vi började odla en del av våra grödor själva tycktes idén om en blogg ännu mer vettig, eftersom det inte finns ett så stort utbud av matbloggar som fokuserar på framför allt självodlade grödor.

Vad gör du mer än bloggar?
Jag frilansar som fotograf för hufvudstadsbladet och jobbar som kurslärare på MBI i Raseborg. Förutom det håller jag även på med en mera konstnärlig inriktning av fotografi, vilket innebär fotografera i gammal stil med framkallning och utställningar.

Finns det någon röd tråd i din matlagning?
Inte direkt, men jag försöker att så gott som möjligt kocka säsongsbetonat. Vegetarisk kost förstås och en hel del kryddor.

Din blogg har en väldigt kännspak färgvärld, liksom också namnet säger. Varför blått?
Mycket enkelt, vårt kök är blått!

Vad inspirerar dig med vintern?
Stillheten, kontrasten till sommaren. Kalla, krispiga stjärnklara nätter och snön. Att ta vara på de få ljusa timmarna, varma grytor och soppor och allmänt mys. Vintern är en årstid som jag tycker väldigt mycket om!

Kan du avslutningsvis ge några tips och länkar till mat som är i säsong just nu!
Mustiga grytor på rotsaker hör ju hösten och vintern till, torkad svamp, vit fisk och kål i mängder! Här är två recept från mina favoritmatbloggar, ett recept på en variation på morotskaka och ett med en vegetarisk borsjtj.

Fias blogg Det Blåa köket hittar du här!

Se alla artiklar