Frida tar över M-klubben

Denna unga dam på 29 vårar verkar besitta en rejäl portion självkännedom. Därtill är hon målmedveten och går rakt på sak. Egenskaper som säkert kommit henne väl till pass när hon i fem års tid arbetade med barn- och ungdomsfrågor på Folkhälsan i Borgå. Det gällde att bland annat bygga upp nätverk, starta tjejgrupper och stå i kontakt med skolpersonal i Borgåtrakten. Arbetet var självständigt och ansvarsfyllt, och hon fick hugga i där det behövdes.

– Min projektanställning på Folkhälsan tog slut till sommaren, och när jag såg M-klubbens arbetsplatsannons i tidningen kändes det naturligt för mig att söka tjänsten. Marthaförbundet påminner om Folkhälsan och jag tänkte att M-klubben kunde vara något för mig.

Dagens arbetsliv kräver alltmera av föräldrarna, och far- och morföräldrar ofta är upptagna med sitt. Därmed blir barn och unga mera ensamma och den naturliga vuxenkontakten saknas.

– Min pappa har aldrig haft så bråttom som nu när han är pensionär, inflikar Frida och fortsätter: – M-klubben kan erbjuda tid för barnen, vara ett ställe där det finns en vuxen enbart för dem.

– Redan i dag erbjuder M-klubben barnen en vettig sysselsättning och lyfter upp gamla traditioner – bortom prestationskraven. Vi kunde i framtiden ytterligare satsa på unga tjejer och bilda grupper som stödjer unga kvinnor. Det finns en beställning på mera flickbetonat arbete om man ser till statistiken. De behöver tillfällen att samlas och träffas, till exempel kring att laga mat, visionerar Frida.

När Frida i tiderna jobbade på dagis märkte hon att barnens kunskap om hemlagad mat var knapp.– Varför är köttfärsbiffarna så knottriga, de skall vara släta! påpekade barnen, vana vid fabriksprocessad färdigmat som de var.

– Miljömedvetenheten bland ungdomarna är betydligt starkare nuförtiden och många är vegetarianer. Därför är det bra om de redan som små har lärt sig att själva hantera och tillreda maten, förklarar Frida som ofta står i köket under veckosluten och rör ihop kulinariska middagar till sina vänner. Matlagning är ett av hennes fritidsintressen.

– Jag tycker själv att jag är bra på att laga mat, och jag experimenterar gärna fram nya rätter, som exempelvis höna med persika. Vardagsmaten är kanske inte den roligaste, men jag gillar att bjuda på trerättersmiddagar; gärna svamp till förrätt, broiler till varmrätt och vitlöksmarinerade jordgubbar med glass till efterrätt.

Den som blev nyfiken på Frida kan under hösten komma och bekanta sig med henne på Föreningsmässan i Vasa 8–9.9 eller under landskapsresan till Sydösterbotten och Nykarleby 9–14.10. Det går också bra att kontakta henne per telefon, på tfn 09-6962 2554, eller per e-post: m-klubben@martha.fi.

Vem?

Frida Pihlajaniemi


Ålder: 29 år.
Familj: Maken Raimo och hunden Fabio.
Bor: I Borgå.
Utbildning/yrke: Socionom yh från Arcada.
Uppskattar: Ärlighet, goda vänner, naturen.
Ogillar: Falskhet.
Drömmer om: Att resa till Guinea.
Motto: ”Det vi har framför oss och det vi har bakom oss betyder så lite jämfört med det vi har inom oss”

Se alla artiklar